De verstandskiezen zijn het probleem van het kind in de mond. Ze barsten in alle vormen, maten en richtingen uit, wat vaak leidt tot een problematische en pijnlijke uitbarsting. Dit alles gebeurt meestal in de late tienerjaren of begin jaren '20. De verstandskiezen zijn de eindtanden die zich in de mond ontwikkelen.

Er zijn slechts vier verstandskiezen in totaal, maar vaak zijn de verstandskiezen het merendeel van de tandheelkundige problemen veroorzaken in vergelijking met de andere tanden.

Ongemak en pijn als gevolg van doorkomende verstandskiezen lossen soms vanzelf op. Pijn door verstandskiezen is echter vaak een teken van een probleem. Dit is belangrijk. De verstandskiezen kunnen tijdens het doorkomen veel problemen veroorzaken en andere delen van de mond aantasten of de oorzaak zijn van keelpijn en oorpijn. Sommige problemen die verstandskiezen veroorzaken zijn tandbederf van andere tanden, infectie, TMJ-stoornisof het verschuiven van andere tanden.

Whoa dat klinkt echt negatief. Nou, hier is het goede nieuws. In veel gevallen zijn deze problemen volledig te voorkomen.

Dit artikel bespreekt manieren om de pijn van verstandskiezen te verlichten, de oorzaken en in het algemeen hoe om te gaan met de pijn van uitbarstende verstandskiezen.

Home Remedies voor het onderbreken van wijsheidstanden

Zoals iedereen die ooit een uitbarstende verstandskies heeft gehad weet, kan het proces aanzienlijke ongemakken veroorzaken. In de meeste situaties moet u onmiddellijk naar een tandarts of kaakchirurg gaan om problemen met de andere tanden te voorkomen. Terwijl het hebben van een consult met een tandarts het beste idee is, is het niet altijd direct mogelijk. Mensen hebben een baan, een gezin en verplichtingen. Het kan zijn dat u een dag of twee moet wachten voordat u een afspraak kunt coördineren. Terwijl u wacht op een consult voor uw verstandskiezen, zijn er verschillende medische behandelingen en natuurlijke huismiddeltjes beschikbaar.

NSAID's (Ibuprofen)

NSAID's zijn over the counter anti-inflammatoire medicijnen die helpen om de pijn en de ontsteking van de verstandskiezen te verminderen. De meest gebruikte en meestal de meest effectieve is Ibuprofen. De meeste volwassen patiënten kunnen 400mg tot 800mg om de 6 uur nemen om de pijn van de verstandskiezen te helpen beheersen.

Warm Zout Water Spoelen

Vaak is het zo dat wanneer een verstandskies uitbarst of geïnfecteerd raakt, het hele gebied pijnlijk is, wat het schoonmaken bemoeilijkt:

 • Het onvermogen om een verstandskies te reinigen maakt het probleem nog groter.
 • Zachtjes spoelen met warm zout water kan helpen om ontstekingen te verminderen, helpt om het gebied te kalmeren en kan helpen om het gebied te reinigen.
 • Voeg een eetlepel zout toe aan 8 ons water en verwarm zachtjes in de magnetron. Zorg ervoor dat de temperatuur comfortabel is en zwenk dan gedurende 20-30 seconden op de zijkant van de pijnlijke verstandskies.
 • Probeer de zoutwaterspoeling te beperken tot maximaal 5 spoelbeurten per dag om te voorkomen dat het zachte weefsel rond de verstandskies uitdroogt.

Verdoofde gel

Vaak komt de pijn van een verstandskies niet van de tand zelf, maar van het tandvlees dat erdoorheen breekt:

 • Het tandvlees kan pijnlijk, ontstoken of geïnfecteerd zijn, wat pijn veroorzaakt.
 • Een verdovende tandgel kan helpen de pijn in het tandvlees te verminderen en de pijn van de uitbarstende verstandskies te verzachten.
 • Er zijn verschillende gels verkrijgbaar over de toonbank en de meeste bevatten de werkzame stof benzocaïne. Een veel voorkomende merknaam van de verdovende gel is Oragel.
 • De gel wordt plaatselijk aangebracht op het pijnlijke gebied en helpt de pijn van het tandvlees tijdelijk te verlichten.

Ijspakket

Als het gebied van de verstandskies pijnlijk en ontstoken is, helpt ijs de ontsteking te verminderen en te voorkomen dat de zwelling van de verstandskies erger wordt: Door telkens 10 minuten lang een bevroren zakje erwten tegen de wang te houden, kan het voordeel van een klein verdovend en actueel pijnstillend effect worden verkregen.

Warme compressies

Als het gebied van de verstandskies actief gezwollen is geraakt in het gebied van de wang, is het niet meer zo nuttig om ijs te gebruiken. Op dat moment kunt u overschakelen op warme kompressen om de circulatie naar het gebied te brengen dat de zwelling zal kalmeren en helpen om de zwelling weg te dragen, zodat uw lichaam de infectie efficiënter kan bestrijden. Voor meer informatie over warme kompressen, kijk op dit artikel door mijn vrienden bij Healhline.

Theezakjes

Ontstekingen en bacteriën veroorzaken vaak pijnlijke verstandskiezen:

 • Van de tannines in thee is aangetoond dat ze een antibacteriële en ontstekingsremmende werking hebben.
 • De tannines in de thee helpen uw lichaam bij het genezingsproces om de oorzaak van de pijn in de verstandskiezen te verminderen.
 • Laat een theezakje kort weken en bijt dan zachtjes op het theezakje in het gebied van de geïnfecteerde verstandskies. Dit zal de verstandskies niet volledig genezen, maar het zal helpen het immuunsysteem van uw lichaam aan te vullen.

Adviseur Ervaren Tandarts of Kaakchirurg

In veel gevallen kunnen huismiddeltjes de pijn van een geïmpacteerde verstandskies niet volledig verlichten. Zelfs als de pijn van uw verstandskiezen zich begint te vestigen, is het nog steeds een goed idee om een consult te hebben met een tandarts of kaakchirurg om toekomstige problemen te voorkomen. Zelfs als de verstandskiezen niet pijnlijk zijn, kunnen ze door hun slechte plaatsing toch een veelvoud aan problemen veroorzaken.

Sommige van de problemen die een verstandskies kan veroorzaken zijn verschuiving van de andere tanden, verval van de verstandskies of andere tanden, bijtproblemen, TMJ, of parodontale problemen op latere leeftijd. Een verstandskies kan worden verwijderd in een kaakchirurgische ingreep door een ervaren chirurg of kaakchirurg. Tijdens een consult en evaluatie kan een chirurg of kaakchirurg voorspellen of uw verstandskiezen in de toekomst waarschijnlijk een probleem zullen veroorzaken.

Preventie

verstandskiezen uitbarsten illustratieWe hebben dus verschillende manieren besproken om met de pijn van uw verstandskiezen om te gaan, maar wat zijn enkele tips om de problemen in de eerste plaats te helpen voorkomen? Wanneer uw verstandskiezen doorkomen, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de kans te vergroten dat het tandvlees niet geïnfecteerd raakt. Soms, ongeacht wat u doet, veroorzaakt de positie van de verstandskies pijn, zwelling of infectie, ongeacht hoe goed u het gebied verzorgt. U hoeft dus niet het gevoel te hebben dat u iets verkeerd heeft gedaan als u wel een verstandskiesinfectie krijgt. Hier zijn enkele nuttige tips voor u om de pijn van uw verstandskiezen te voorkomen:

Behoud van de mondhygiëne

De verstandskiezen zijn in de uiterste hoeken van de mond verstopt, wat de toegang tot de tanden voor het reinigen zeer uitdagend maakt. Vaak is het moeilijk om zelfs een tandenborstel aan de zijkant van de verstandskiezen volledig te plaatsen Besteed extra aandacht aan het grondig poetsen van alle oppervlakken van uw verstandskiezen, ten minste twee keer per dag, en flossen van de verstandskiezen, ten minste één keer per dag.

Om gemakkelijker bij de verstandskiezen te komen voor het poetsen of flossen is een goede manoeuvre het sluiten van de mond. Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar door uw mond iets te sluiten wordt de kaak in het achterste gedeelte breder. Gebruik naast het poetsen en flossen een fluoride mondspoeling om te voorkomen dat er zich bacteriën vormen op de verstandskiezen. Een veelvoorkomend merk mondspoeling dat wij aanbevelen is ACT-fluoride mondspoeling.

Hydrateren

Hydrateren met veel water helpt om uw immuunsysteem te ondersteunen, bacteriën en voedsel van de tanden weg te spoelen en de bacteriële belasting rond de tanden en het tandvlees te verminderen, waardoor de kans op tandbederf of een infectie afneemt.

Vermijd Suiker en Kleverige Voedingsmiddelen

Zoet, kleverig voedsel kleeft aan de tanden en kan zich gemakkelijker rond het tandvlees nestelen. De bacteriën in je mond gebruiken suiker als een kritische energiebron. Door de suikeropname te beperken, beperkt u het aantal bacteriën en de kans op infectie op lange termijn.

Orthodontische Retainers

Als je orthodontie hebt gehad en je hebt retainers, wees dan ijverig met het dragen ervan. Wat vaak gebeurt, is dat de verstandskiezen op de achterkant van uw tweede kiezen beginnen te duwen voordat de verstandskiezen door het tandvlees naar boven komen.

Deze subtiele druk begint de andere tanden langzaam naar voren te duwen omdat de verstandskies wat extra ruimte voor zichzelf probeert te krijgen terwijl hij naar boven doorbreekt. Door het dragen van uw beugel, zal het voorkomen verdringing van uw tanden en de mogelijkheid om uw orthodontische behandeling te moeten herhalen met een beugel of Invisalign.

Inpakken: Hoe te Cope met pijn van het breken van het verstandskies

Als je thuis vraagt of je een verstandskies probleem hebt, hou dan vol. Volg deze tips en trucs voor het omgaan met de pijn van uitbarstende verstandskiezen, maar wat nog belangrijker is, neem contact op met uw tandarts. De sleutel voor verstandskiezen is de behandeling ervan voordat ze tot extra problemen leiden. Als u in de buitenwijken van Boston in de buurt van Waltham bent, neem dan gerust contact met ons op. Als u niet in de buurt bent, neem dan contact op met een tandarts die u in uw buurt vertrouwt. Veel succes en hou vol!

Wijsheidstanden extractie in Waltham, MA

Dr. Sutera van Esthetische Glimlach Reconstructie dient als een leider in comfortabele verstandschirurgie. Zijn praktijk bedient patiënten in Waltham, Lexington, Newton, Wellesley, Weston en de metro van Boston in het westen. Vanwege de nabijheid van de locatie, richten we ons op de verstandskiezen van de lokale studenten aan de Bentley University, Brandeis University en Regis College. Esthetische Smile Reconstruction biedt ook een volledige vloot van tandheelkundige sedatie opties, waaronder lachgas, orale sedatie, en IV sedatie tandheelkunde om uw comfort te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken om uw verstandsverwijdering en andere mondgezondheidsbehoeften te bespreken. We kijken ernaar uit om uw glimlach te helpen!