We proberen de angst voor de tanden tot het verleden te laten behoren. Sedatietandheelkunde, ook wel slaaptandheelkunde genoemd, is een manier om patiënten die ernstig bang zijn voor de tandarts tegemoet te komen. Sedatie is niet alleen het verstrekken van een medicijn tijdens de behandeling - het is uw hele ervaring in een tandartspraktijk. Het is de catering aan uw comfort. Het is het begrijpen van dokter-patiënt communicatie. Het belangrijkste is dat u er vertrouwen in krijgt. Een sedatietandarts moet altijd een goede luisteraar zijn voor de behandeling. Dat is de combinatie die sedatietandheelkunde effectief maakt voor zelfs de meest fobische patiënten.

Als u bang bent voor een aankomende afspraak bij de tandarts of als u deze al jaren vermijdt, kan een sedatietandarts de perfecte optie voor u zijn. Maar als u het nog nooit hebt meegemaakt, vraagt u zich misschien af hoe het voelt. Afhankelijk van de verdoving die u kiest, kunt u zich tijdens de ingreep licht ontspannen voelen of zelfs in slaap vallen. Dit is wat u moet weten over tandheelkundige sedatie.

Hoe voelt sedatietandheelkunde aan?

Sedatietandheelkunde kan worden onderverdeeld in drie categorieën, die de manier beschrijven waarop tandheelkundige sedatie wordt toegediend. Het is het gemakkelijkst te beschrijven hoe sedatie aanvoelt op basis van het type. De drie belangrijkste methoden van tandheelkundige sedatie zijn:

Inademing: Inademingssedicatie is wanneer een patiënt een klein masker op de neus draagt. Tijdens de ingreep ademt de patiënt een gas in dat zijn angst vermindert. Hoewel er vele soorten kunnen worden gebruikt, is het meest gebruikte gas voor tandheelkundige sedatie lachgas. Lachgas wordt ook wel lachgas genoemd. Het gas wordt toegediend in combinatie met een hoger zuurstofgehalte dan in de omgevingslucht. Het enige wat de patiënt hoeft te doen is door de neus te ademen en de effecten zijn voelbaar.

De patiënt wordt gevraagd om te rusten en het lachgas gedurende 5 minuten te ademen. Je voelt een algemene euforie alsof ze een grote grap hebben gehoord, zelfs als er niets is gezegd (daarom wordt lachgas genoemd). Veel patiënten voelen zich warm, gelukkig en kunnen zich af en toe giechelend voelen. De effecten helpen om milde tot matige angst te verminderen, maar zullen ernstige angst niet volledig verminderen. Lachgas zal ook nooit slaap opwekken. De manier waarop we lachgas beschrijven is de mate van euforie die men voelt bij het drinken van een paar glazen wijn. Het helpt om wat milde kriebels te verminderen, maar monumentale angst zou nog steeds niet worden getemperd. Als uw behandeling voorbij is, wordt het gas verminderd en slijten de effecten binnen enkele minuten. In tegenstelling tot de effecten van alcohol, is er geen kater en geen blijvende effecten nadat het gas is uitgeschakeld. Patiënten kunnen van en naar hun afspraak rijden en kunnen indien nodig direct na de procedure weer aan het werk.

Tandheelkundige verdoving: Mondelinge verdoving voor de tandheelkunde is een zeer gebruikelijke optie geworden voor sedatietandheelkunde. De patiënt krijgt een medicijn om onder zijn tong te plaatsen voordat hij met de procedure begint. De medicatie is typisch een soort van medicatie in de benzodiazepine familie. Veel voorkomende vormen van benzodiazepinen gebruikt in sedatietandheelkunde zijn triazolam, lorazapam en ambien. De medicatie neemt ongeveer 30-60 minuten in beslag. De patiënt zal zich ontspannen, slaperig en met verminderde invloed op de omgeving voelen. De patiënt blijft bij bewustzijn tijdens de ingreep, maar kan ook in en uit slaap vallen. De patiënt kan zich een deel van de procedure herinneren, maar vaak niet. De sedatietandarts en hun team zullen uw vitale functies tijdens de procedure voortdurend in de gaten houden en de veiligheid te allen tijde waarborgen. Het is belangrijk om op te merken dat orale verdovingstandheelkunde ideaal is voor gematigde tandheelkundige angst. Het belangrijkste nadeel van orale sedatie is de mate van controle over de diepte van de sedatie. Omdat de mondmedicijnen een 30 tot 60 minuten duren om in werking te treden, kan het moeilijk zijn om het ideale niveau van sedatie voor ernstige fobie van de tanden te titreren.

Tandheelkundige IV-verdoofdheid: Tijdens IV sedatiewordt de medicatie intraveneus toegediend, of direct in een ader. De patiënt zal meestal een orale medicatie krijgen voor de procedure, zodat ze al in een ontspannen staat komen. De patiënt rust in de tandartsstoel met een deken als een infuus wordt gestart. De patiënt krijgt eerst vocht toegediend en daarna worden de medicijnen langzaam ingebracht totdat de patiënt zich op zijn gemak voelt. De medicijnen kunnen gemakkelijk worden getitreerd tijdens de gehele procedure om de patiënt op het optimale niveau van sedatiecomfort te houden. Met IV sedatie is er ook meer controle in de keuze van de medicatie. Typisch kan een patiënt medicijnen krijgen voor angst, pijn en om de slaap te bevorderen. De gebruikte medicatie kan snel worden teruggedraaid via het infuus, wat de infuus sedatie zeer veilig maakt. Het niveau van de sedatie is nog steeds binnen het rijk dat de patiënt gemakkelijk kan worden gewekt indien nodig, maar ze kunnen ook slapen tijdens de procedure. Als een patiënt tijdens de ingreep wel wakker wordt, zal hij zich over het algemeen ontspannen, euforisch en onzorgvuldig voelen.

Houd er ook rekening mee dat sommige angstige patiënten baat kunnen hebben bij een combinatie van twee of alle drie de vormen van sedatie toediening. Bijvoorbeeld, door het combineren van lachgas en orale sedatie kan het een angstige patiënt helpen om hun angst te overwinnen dan orale sedatie of lachgas individueel. Het combineren van twee toedieningswortels kan ook worden gebruikt om het risico van eventuele schadelijke effecten te verminderen. Wanneer de wortels van de toediening worden gecombineerd, kunnen lagere doses medicatie worden gebruikt, wat helpt om de bijwerkingen van elk van de individuele medicijnen te verminderen.

Sedatie Tandheelkunde Tips

Protip #1: Wanneer u orale of IV sedatie krijgt, moet u een ritje naar huis regelen van het kantoor (en ook naar het kantoor, als u de medicatie thuis inneemt voor uw afspraak). Stel dit samen met een vriend of familielid op voor de behandelingsdatum.

Protip #2: Voor orale verdoving of infuusverdoving moet u minstens 6 uur voor de ingreep snel zijn. Lachgas vereist geen vasten.

Protip #3: Ongeacht de gebruikte tandheelkundige sedatie, zal de sedatietandarts altijd de mond verdoven met een lokale verdoving. Als u aan het einde van de procedure wakker wordt, zult u geen pijn hebben.

Protip #4: Tandheelkundige sedatie is complex maar uiterst veilig. De gebruikte medicijnen hebben weinig bijwerkingen en kunnen altijd gemakkelijk worden teruggedraaid.

Protip #5: Ga altijd op zoek naar een topklasse sedatietandarts bij u in de buurt, die gecertificeerd is door de raad van bestuur, en die gerenommeerde ervaring heeft met de behandeling van tandfobie.

Wie is een ideale kandidaat om een sedatietandarts te zien?

Hoewel veel soorten patiënten vinden sedatie tandheelkunde gunstig voor een verscheidenheid van soorten behandelingen, patiënten die profiteren van sedatie tandheelkunde hebben:

  • Een angst of angst om bij de tandarts te zijn...
  • Een moeilijke tijd om lang stil te zitten
  • Een moeilijke tijd om verdoofd te worden (en te blijven) door verdoving.
  • De wens om een aantal van hun behandelingen te hebben moet worden gecorrigeerd in zo weinig mogelijk bezoeken.