Het is geen geheim dat veel mensen liever een IRS-audit ondergaan dan naar de tandarts gaan. Studies schatten bijna 20% van de Amerikanen zijn momenteel het vermijden van de tandarts, en zijn al jaren, als gevolg van ernstige tandheelkundige angst, angst voor de tandarts, of fobie. Zoals alle angsten, zijn tandheelkundige angst en fobie ontwikkeld door onze cultuur, geschiedenis van negatieve ervaringen, en onze mentaliteit. Niemand wordt geboren met angst voor de tandarts. Net zoals een angst voor de tandarts zich kan ontwikkelen, kan het overwinnen van de angst voor de tandarts in de loop van de tijd plaatsvinden.

Dr. Charles Suteraeen van de toonaangevende sedatietandartsen in de VS, ging samen met een aantal van zijn patiënten zitten voor een kort gesprek. Hier delen we de meest voorkomende redenen voor tandfobie en wat hen heeft geholpen om hun angst voor de tandarts te overwinnen.

Angst voor het onbekende

De angst voor het onbekende is de wortel van vele soorten angsten en zorgen. Het menselijk instinct is het zoeken naar veiligheid en naar situaties die hen bekend zijn. Wanneer er een mogelijkheid is dat er iets onverwachts gebeurt, creëert het angst, ongeacht de situatie. Net als een baby die huilt als zijn moeder vertrekt, hechten we allemaal waarde aan een garantie van veiligheid en bescherming in ons leven. Het is iets wat we allemaal delen. Maar het is ook wanneer we ons toestaan om deze angst aan te vechten dat er echt opmerkelijke dingen gebeuren.

Veel patienten die tandziekten hebben gehad, zeiden: "ze maakten zich zorgen of ze wel een goede verstandhouding hadden met hun nieuwe tandarts, ze waren bang dat er iets slechts zou worden gevonden, en ze waren bang dat de behandeling ongemakkelijk zou kunnen zijn. Ze deelden dat door het stellen van de juiste verwachtingen voorafgaand aan de behandeling en door het openlijk communiceren van hun gedachten en angsten met hun tandarts, de ervaring kon worden aangepast om de angst voor het onbekende te verlichten.

Angst voor pijn

Tandheelkunde en geneeskunde hebben een stigma met pijn. In een enquête onder mensen die al meer dan een jaar geen tandarts hadden gezien, rapporteerde 6% angst voor pijn als hun belangrijkste reden om bang te zijn voor de tandarts. De angst voor pijn komt het meest voor bij volwassenen naarmate we ouder worden. Dit kan komen omdat hun vroege tandartsbezoeken plaatsvonden voor veel van de vooruitgang in de "pijnvrije" tandheelkunde. Het is waar dat er een stigma is dat de tandheelkunde vroeger pijnlijk was, maar in de wereld van vandaag hoef je dat stigma niet te geloven. Een moderne tandarts moet er altijd voor zorgen dat uw behandeling comfortabel en pijnvrij is. Als u ooit pijn heeft tijdens de behandeling, kunt u op elk moment meer verdoving of andere verzoeken indienen. Patiënten die de fobie van het gebit hebben overwonnen, zijn van mening dat het opbouwen van vertrouwen door consequent pijnvrije tandheelkunde hun fobie in de loop van de tijd heeft helpen verminderen.

Gevoelens van controleverlies

Waarom zou iemand zich ooit onbeheersbaar of hulpeloos willen voelen? In elke situatie ontwikkelen mensen angst als ze de controle moeten opgeven. Daarom zijn naar de tandarts gaan, vliegen in een vliegtuig en angst voor de dood enkele van de belangrijkste angsten die we allemaal delen. Het gaat allemaal om ons verlies van controle. Als mensen in een tandartsstoel zitten, is er een zekere mate van controleverlies. Echter, wanneer dat met succes gebeurt, is die machtsverschuiving gebaseerd op vertrouwen en zorg. Voorafgaand aan de behandeling moet een patiënt vertrouwen hebben in zijn zorgverlener op klinisch, ethisch en empathisch gebied. Het ontwikkelen van dit vertrouwen is vergelijkbaar met het vertrouwen in een partner in een huwelijk. Ja, het opgeven van de controle kan eng zijn, maar als je het vertrouwen in de juiste aanbieder krijgt, verrijkt het je leven vele malen voor die kleine sprong in het vertrouwen. De meeste patiënten die de angst voor het verlies van controle bij de tandarts als hun primaire angst hebben verklaard, zeggen dat ze de angst hebben overwonnen door het vinden van een aanbieder waar ze een sterke professionele band mee hebben ontwikkeld. Vertrouwen is verdiend. Het gebeurt niet onmiddellijk. Maar bij uw eerste consult zou u het gevoel moeten hebben dat u investeert in het opbouwen van vertrouwen met de juiste tandarts.

Schaamtegevoelens

De mond en het gezicht is een zeer persoonlijk en intiem deel van wie je bent. Er wordt geschat dat meer dan 70% van de bevolking wenst dat ze iets aan hun glimlach kunnen veranderen. Mensen voelen zich beschaamd of beschaamd om een lichaamsdeel te onthullen waar ze zich al jaren zelfbewust van zijn. Patiënten die in verlegenheid zijn gebracht door hun mond zeggen vaak na de behandeling: "Ik wou dat ik het eerder had gecorrigeerd". Dat is ongelooflijk krachtig. Als je je ergens voor schaamt of je schaamt, zal niemand je ooit veroordelen voor het doen van iets om jezelf te verbeteren. Waarom zou je uitstellen dat je de beste versie van jezelf bent? Als je eenmaal de stappen zet om je bron van schaamte te verbeteren, wordt deze angst meestal een angst voor het verleden.

Slechte eerdere tandheelkundige ervaringen

En zo heb je het. De meest voorkomende oorzaak van tandheelkundige angst is een of meer negatieve tandheelkundige ervaringen. De meeste mensen zijn niet bang voor de tandarts die alleen maar prachtige tandheelkundige ervaringen heeft gehad. Het is dat een tandheelkundige ervaring die je nooit vergeet dat begint te graveren de angst na verloop van tijd, en je komt alle toekomstige tandheelkundige ervaringen met een pantser, schild, en muur om je heen ... of het nu gerechtvaardigd is of niet. Iedereen die pijn of ongemak heeft gehad tijdens eerdere tandheelkundige ingrepen zal de volgende keer waarschijnlijk angstiger zijn.

Er zijn een paar veel voorkomende dingen die gebeuren als een patiënt bang is voor de tandarts. Als u een van de onderstaande dingen ervaart... begin dan met een gesprek met uw tandarts. Zij moeten luisteren en helpen begrijpen wat u nodig hebt om uw ervaring pijnloos te maken. Sommige veelvoorkomende gebeurtenissen met angst voor de tandarts zijn:

  • Slaapproblemen de nacht voor een bezoek aan de tandarts/afspraak
  • De verleiding om uw tandartsafspraak enkele dagen voordien af te zeggen
  • Gevoelens van nervositeit die escaleert in de wachtkamer van de tandartsenpraktijk
  • Huilen of zich fysiek ziek voelen bij de tandarts
  • Intensieve ongemakken bij de gedachte aan, of eigenlijk wanneer, voorwerpen in uw mond worden geplaatst tijdens de tandheelkundige behandeling of plotseling het gevoel hebben dat het moeilijk is om te ademen.
  • Angst voor kokhalzen

IV Sedatie en Sedatie Tandheelkunde

In sommige gevallen kan een individu baat hebben bij een tandarts die de angst voor het gebit goed begrijpt. Deze tandartsen, die sedatietandartsen worden genoemd, zien de hele dag door angstige patiënten. Een sedatietandarts zal zich richten op het plannen van een langer consult om niet alleen te leren over uw klinische omstandigheden, maar ook over wie u bent, uw achtergrond en eventuele angsten die u hebt. U zult een sterke band met de sedatietandarts ontwikkelen voordat er een behandeling wordt uitgevoerd.

Een sedatietandarts heeft ook geavanceerde comfortartikelen zoals een koffie of water, rustgevende spa-achtige voorzieningen, hot-towels, warme dekens, tv's in bioscoopstijl met een ruisonderdrukkende koptelefoon en een extra teamlid is toegewijd aan uw comfort. In een sedatietandartsenpraktijk zijn er extra niveaus van lokale verdoving, orale verdoving en infuusverdoving waar u daadwerkelijk door uw behandeling heen kunt slapen. Een patiënt die een tandheelkundige sedatie ondergaat, zal zijn behandeling comfortabel en efficiënt kunnen voltooien in minder afspraken.

Tandheelkundige verdoving en slaaptandheelkunde met een ervaren sedatietandarts is ook ongelooflijk veilig. De patiënt ademt altijd op eigen kracht en de gebruikte medicijnen zijn volledig omkeerbaar. De meeste patiënten vinden dat als ze vertrouwen opbouwen met hun sedatietandarts ze uiteindelijk geen sedatie meer nodig hebben voor hun toekomstige tandheelkundige behandeling.