Iedereen heeft momenten in zijn leven waarop hij fysiek, emotioneel en psychologisch wordt uitgedaagd. Vaak zijn deze uitdagingen van korte duur. Mensen zijn ongelofelijk vaardig in het aanpassen en strategiëren in tijden van stress om oplossingen te vinden. De meeste mensen zijn in staat om de uitdagingen van het leven te overwinnen zonder gevolgen op lange termijn. Echter, wanneer een uitdagende ervaring zeer krachtig is en niet van korte duur, kan het aanzienlijke langdurige effecten creëren. De term voor de symptomen na een trauma of misbruik is posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is in verband gebracht met tal van gezondheidsproblemen zoals cardiovasculaire aandoeningslapeloosheid, hypertensie en gegeneraliseerde angststoornis. Een aandoening die verband houdt met PTSS en die vaak verrassend is voor mensen is temporomandibulaire gewrichtsaandoening (TMD).

Wat is TMD?

De TMJ is het gewricht van de kaak dat zich aan beide zijden van de schedel vlak voor de oren bevindt. De TMJ is een complex gewricht omdat het door de onderkaak verbonden is met beide zijden van het hoofd, en het laat de mond opengaan in zowel een roterende als een schuivende beweging. TMJ-syndroom (TMD) is een disharmonie van het TMJ-complex dat een verscheidenheid aan pijnlijke symptomen bij patiënten veroorzaakt. De aandoening kan betrekking hebben op het gewricht van de kaak, de spieren, de zenuwen en/of de tanden. De symptomen van het TMJ-disfunctiesyndroom variëren aanzienlijk van patiënt tot patiënt, maar omvatten meestal spierpijn in het onderfront, pijn in het kaakgewricht, klikken en knallen van het TMJ, hoofdpijn, beperkte kaakopening, tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, en/of kaakmoeheid bij het eten of spreken. De aandoening kan progressief en zelfs invaliderend zijn als deze zich ontwikkelt tot een punt van ernst.

My FREE Ultimate TMJ Guide will help you understand TMJ disorder in a simple, scientific, and entertaining way.

  We respect your privacy. Unsubscribe at anytime.

  Hoe temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie gerelateerd is aan PTSS

  Soms wordt de oorzaak van het TMJ-disfunctiesyndroom gemakkelijk gediagnosticeerd door de anatomie van de patiënt. Er zijn echter verschillende risicofactoren in de voorgeschiedenis van de patiënt, zoals een traumaverhaal en chronische stress, waardoor de diagnose soms moeilijk is.

  In mijn beoordeling van een literatuurstudie voltooid in 2018Het team analyseerde 6 studies die in de afgelopen 10 jaar zijn afgerond. De resultaten van het onderzoek ondersteunden dat de posttraumatische stressstoornis vaak voorkomt bij patiënten met een temporomandibulaire disfunctie en dat tegelijkertijd een hogere prevalentie van temporomandibulaire disfunctie wordt gevonden bij personen met een posttraumatische stressstoornis. Er is een trend naar een groter verband tussen posttraumatische stressstoornis en spierpijn dan pijn in het kaakgewricht.

  Bovendien waren de onderzoekers in een studie uit 2010 geïnteresseerd in het bestuderen van de effecten van intiem partnerfysiek of emotioneel misbruik bij patiënten met chronische pijn. Met betrekking tot chronische pijn concludeerde de studie dat lange termijn de ernst van het psychologisch misbruik van de intieme partner de enige misbruikvariabele was met significante directe effecten op lange termijn chronische pijn.

  Waarom zijn TMJ-dysfunctiesyndroom en chronische pijn gekoppeld aan misbruik en chronische stress?

  Het verband tussen chronische pijn van het TMJ-dysfunctiesyndroom en een geschiedenis van traumatische psychologische geschiedenis wordt nog steeds bestudeerd. Op het moment van dit schrijven wordt het verband niet volledig begrepen, maar er bestaat wel een verband. In lekentaal wordt aangenomen dat chronische stress de manier waarop het perifere en centrale zenuwstelsel communiceert, verstoort. Als we door ons leven gaan, worden sensaties, normaal of pijnlijk, ontvangen door het perifere zenuwstelsel, en die sensaties worden doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel verwerkt de stimulans en bepaalt of het een normaal tastbaar gevoel of een pijnlijk gevoel is. Men gelooft dat chronische stress dit proces, dat na verloop van tijd een pijnlijke prikkel in het centrale zenuwstelsel blokkeert, in wezen begint te overwinnen, zelfs als er geen pijnlijke prikkel bestaat. De patiënt voelt neurologisch gezien pijn van activiteiten die niet pijnlijk zijn. De geschiedenis van PTSS en chronisch psychologisch misbruik is een risicofactor voor deze neurologische chronische pijn.

  Als u lijdt aan TMJ-dysfunctie, angst voor de tanden of chronische stress zijn er mogelijkheden om te helpen. Esthetische glimlachreconstructie is een leider in TMJ disfunctie en reconstructieve tandheelkunde. Hun aanpak is gericht op het opbouwen van een comfortabele relatie met de patiënt om alle informatie die relevant is voor hun zaak te delen. Dr. Charles Sutera zorgt voor een oordeelsvrije zone en wijdt een groot deel van zijn praktijk aan het helpen verbeteren van de onderliggende oorzaken van TMJ-dysfunctie, chronische pijn en angst voor het gebit. Neem contact met ons op - we ontmoeten u graag.