Goh, waarom is mijn mond zo droog? De vraag wat de oorzaak is van een droge mond lijkt me niet zo belangrijk, toch? Nou, als het af en toe gebeurt, is dat waarschijnlijk niet zo. Maar als het elke dag gebeurt, moet je je dan zorgen maken? Laten we er over praten.

Droge mond is een aandoening die medisch wordt genoemd xerostomie. Ja, alles heeft mooie technische termen. Wat er gebeurt met xerostomie is dat de speekselklieren, die meestal continu actief zijn, een verminderde speekselproductie hebben. Waarschijnlijk is speeksel iets waar je nooit veel aan denkt, maar er zijn enkele gevolgen voor de gezondheid van een slechte speekselproductie waar je je bewust van moet zijn. Daarover praten we later meer.

En ik weet dat je waarschijnlijk bij jezelf denkt, hoeveel mensen kunnen xerostomie mogelijk beïnvloeden? Wel, verrassend genoeg een groot deel van de wereld. Studies hebben aangetoond de prevalentie van droge mond in de populatie varieert van 5,5% tot 46%. Dat is helaas een groot deel van de wereld die het gevoel hebben dat hun mond zo droog is als de Arizona woestijn.

Wat veroorzaakt droge mond

We spraken over hoe een droge mond wordt veroorzaakt door een vermindering van de speekselklierproductie. Als ik dat uitleg, denken de meeste mensen, dat mijn speekselklieren kunnen besluiten om hun functie te verminderen? De waarheid is, dat ze dat kunnen. En ja, de speekselklieren zijn een autonoom lichaamsdeel dat zonder bewuste controle functioneert. Maar net als het hart of de nieren heeft de omgeving waaraan we ze blootstellen wel degelijk invloed op hun functioneren.

Hoe vreemd het ook klinkt, we hebben indirect de controle over de hoeveelheid speeksel die we produceren. De hoeveelheid speeksel die we produceren is direct gerelateerd aan veel van de dingen in onze levensstijl en omgeving.

Het goede nieuws van een droge mond is dat het meestal gemakkelijk is om de oorzaak vast te stellen. Ik heb de oorzaken van een droge mond in 7 categorieën ingedeeld. Als u last heeft van een droge mond, controleer dan de lijst om de oorzaken van de droogte op te sporen. Hier zijn de belangrijkste oorzaken van xerostomie:

Chronische uitdroging

glas water helpt de mond te drogen xerostomie

Als u droge mondklachten heeft, is het eerste wat u moet doen het monitoren van uw waterinname. Dit is een makkelijke oplossing. Het is volkomen logisch. Verhoog uw waterinname en u zou meer hydratatie voor de speekselklieren moeten hebben om speeksel te maken. In een artikel over gezondheidslijnDe deskundigen raadden acht 8oz glazen per dag aan. Als u uw water verhoogt en toch droge mondklachten heeft, moet u verderop in de lijst zoeken naar mogelijke oorzaken.

Bijwerkingen van voorgeschreven medicijnen, alcohol of drugsgebruik

Een van de meest voorkomende, maar verrassende, oorzaken van xerostomie wordt geassocieerd met de behandeling van angst of depressie. Met bijna 25% van de volwassen bevolking van de VS Omdat het behandeld wordt met anti-angst- en antidepressiva, treft het een groot deel van de bevolking. Alle medicijnen tegen angst of depressie veroorzaken als bijwerking een uitdrogend effect op de mond, de een nog erger dan de ander. Als u een psychiatrische medicatie krijgt voorgeschreven en merkbare bijwerkingen heeft, spreek dan met uw arts over het mogelijk wijzigen van de medicatie of de dosis.

Dieet

voeding beïnvloedt droge mond en xerostomie

Voeding heeft invloed op wat de oorzaak is van een droge mond. De grootste aanwijzingen die ik u kan geven zijn het beperken van zout voedsel, het verminderen van voedsel en dranken met een hoog suikergehalte en het beperken van cafeïne.

Leeftijdsgebonden

Naarmate we ouder worden, beginnen de speekselklieren minder efficiënt te functioneren. Dit begint meestal in de jaren '70, '80 of '90 van de vorige eeuw.

CPAP-gebruik voor slaapapneu

slaapapneu kan droge mond en xerostomie veroorzaken

Slaapapapneu is een ademhalingstoestand waarbij de slaap herhaaldelijk wordt onderbroken door een gebrek aan ademhaling en zuurstof. Slaapapapneu houdt verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, geheugenproblemen en slaperigheid overdag. Een veel voorkomende behandeling voor slaapapneu is een CPAP (continuous positive airway pressure device). Hoewel CPAP's de risico's van slaapapneu sterk verminderen, zorgt het ontwerp van de lucht die continu door de mond loopt voor een uitdrogend effect 's nachts. Als u een CPAP gebruikt en een droge mond heeft, spreek dan met uw arts over mogelijke opties zoals een CPAP met een luchtbevochtiger.

Bestralingstherapie

Een droge mond is helaas een bijwerking van bestraling en chemotherapie tijdens de behandeling van kanker. Het goede nieuws is dat de droge mond symptomen verbeteren vaak 6 maanden nadat de behandeling is afgerond.

Een auto-immuun speekselklieraandoening

Van alle oorzaken van een droge mond is de auto-immuunziekte degene die we het minst onder controle hebben. Het is gelukkig ook de meest zeldzame. Een auto-immuun spijsverteringsaandoening is wanneer het lichaam de speekselklier als vreemd ziet en ertegen begint te reageren. Een voorbeeldaandoening heet Sjogren's syndroom dat ongeveer 0,2% van de bevolking treft.

Waarom is er droge mondklachten?

Als je een droge mond hebt, heb je een gevoel van hoe frustrerend het gevoel kan zijn in het dagelijks leven. Maar het is meer dan dat. Een droge mond veroorzaakt een snelle vernietiging van de tanden.

De ideale omgeving van de mond bevat speeksel om twee redenen: speeksel dient als een natuurlijke spoelcyclus voor de tanden en speeksel helpt de zuurgraad van de mond te verdunnen. Zonder speeksel blijven voedseldeeltjes en bacteriën aanzienlijk langer op de tanden zitten dan nodig is, wat de vernietiging van het glazuur versnelt.

Zo gebeurt het allemaal. We hebben allemaal bacteriën die van nature in onze mond leven. De bacteriën in de mond produceren een zuur als onderdeel van hun metabolisme. Zuur is de primaire oorzaak van tandbederf.

Tijdens de normale werking dient het speeksel om het zuur op onze tanden te verdunnen en te neutraliseren, maar zonder speeksel verslechtert het zure milieu de tanden snel. Dit is hoe een patiënt vele jaren zonder een enkele holte kan gaan, maar dan meerdere in een jaar, zelfs met goede hygiënische gewoontes. Er was meer zuur op de tanden door speekselveranderingen. Het gebrek aan speeksel is krachtig.

Hier wordt het nog interessanter. Zonder speeksel ontbreekt het ons aan een primair verdedigingsmechanisme dat het lichaam voor ons heeft ontworpen. Ja, het speeksel wast de tanden van schadelijke stoffen, maar dat is nog niet alles. Het speeksel dient ook als eerste verdedigingslinie tegen bacteriën en virussen. Het bevat verschillende soorten antilichamen en immuunsysteemcomponenten die helpen om elke besmettelijke ziekte die uit de mond komt te bestrijden. Het speeksel fungeert dus niet alleen ter bescherming van de mondgezondheid, maar ook van de algemene gezondheid. Als u een droge mond hebt die langer dan een week duurt, bespreek dan uw symptomen met uw arts of tandarts.

En daar houdt het niet op.

Droge mond is schijnbaar een vrij basisonderwerp, maar dat is niet het geval. Als je een droge mond hebt, ben je vatbaar voor tal van andere aandoeningen die op lange termijn met zich meebrengen. Sommige van de aandoeningen die zich voordoen als de mond droog is, zijn dat wel:

  • Zweertjes op de mond
  • Gistinfectie in de mond (de technische term is: spruw)
  • Mondzweren, kanker of gebarsten lippen
  • Slechte voeding door problemen met kauwen en slikken
  • Gevoel van plakkerigheid in je mond
  • Slechte adem
  • Een veranderd gevoel voor smaak
  • Problemen met het dragen van gebitsprothesen

Fluoride: Tandpasta's Beste Superkracht voor Droge Mond

fluoride in tandpasta helpt voorkomen dat de mond droogvalt

Laten we even praten over tandpasta. We spraken over hoe mensen met een droge mond minder goed in staat zijn om hun tanden op natuurlijke wijze te ontdoen van bacteriën die zuur produceren. Dus in ieder geval totdat de droge mond is opgeruimd, zal meer tandenpoetsen en spoelen de sleutel zijn.

Het grote nieuws? Merk en ingrediënten maakt niet uitHet belangrijkste om de schadelijke effecten van xerostomie tegen te gaan is het fluoridegehalte van de tandpasta en mondspoelingen die u gebruikt, en hoe vaak u deze gebruikt.

De reden is simpel. Weet je nog hoe we bespraken dat tandbederf wordt veroorzaakt door zuur dat door bacteriën wordt geproduceerd? Fluoride blokkeert een kritische stap die de bacteriën in onze mond gebruiken om zuur te produceren. Het resultaat is dat er geen zuur wordt geproduceerd door de bacteriën.

Hoe vaker bacteriën worden blootgesteld aan fluoride, hoe minder destructief zuur ze aan het oppervlak van de tanden kunnen produceren. Een patiënt die de diagnose xerostomie krijgt, moet met zijn of haar tandarts spreken over zijn of haar tandpasta.

Er zijn zelfs tandpasta's op recept die 5000 ppm aan fluoride bevatten en mondspoelingen op recept die aanzienlijk sterker zijn dan de beschikbare mondspoelingen.

Vereenvoudigen: Wat je moet weten over Dry Mouth

Om het allemaal samen te stellen, geef ik je vijf parels als eerste prioriteit om uit te zoeken waarom je een droge mond hebt en ook om de negatieve effecten te helpen voorkomen die het kan hebben op je mondgezondheid en algemene gezondheid. Het doel is om te voorkomen dat u de lange termijn gezondheidseffecten die zich in de loop van de tijd opbouwen en te voorkomen dat u een minder dan stellaire rapportage op de tandarts. Hier zijn vijf xerostomie pro tips om u te helpen het allemaal recht te houden:

Pro Tip #1: Hydrateren. Hydrateren. Hydrateren.

Als je mond droog is, zal het onthouden van water je zeker niet helpen om een oplossing te vinden. Zorg ervoor dat u de aanbevolen hoeveelheid water per dag krijgt, die meestal ongeveer 8 koppen water is voor de meeste volwassenen.

 

Pro Tip #2: Zwepen alsof je tanden er van afhangen.

Het is zo eenvoudig als het nemen van een slokje water en het grondig in de mond te spoelen na elke snack en maaltijd. Door te zwaaien kunt u extra voedsel en bacteriën die zich rond de tanden vastklampen, wegspoelen.

 

Pro Tip #3: Kauwt vaak suikervrije kauwgom.

Suikervrije kauwgom is een truc om de tanden de hele dag door mechanisch te reinigen, en het helpt ook om de speekselproductie te stimuleren terwijl je kauwt. Het positieve effect is een schonere mond met een hogere pH-waarde. Een hogere pH neutraliseert de schadelijke zuren die op de tanden zitten.

Pro Tip #4: Let op het dieet en de alcohol

Houd uw dieet in toom door de inname van zouten, suikers en alcohol in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat deze op een acceptabel niveau blijven.

 

Pro Tip #5: Bekijk uw recepten met uw arts

Als u recepten inneemt, met name voor angst of depressie, en ernstige symptomen van een droge mond heeft, spreek dan met uw arts. Vaak is een droge mond een bijwerking van medicijnen. De droge mond kan worden verminderd door uw arts de medicijnen die u regelmatig gebruikt te laten aanpassen.