Ah, de gevreesde mondpijn. Als mensen gevoeligheid of pijn in hun mond hebben, is het eerste wat ze denken dan dat ik een holte heb? En dat is niet voor niets.

Tandbederf, of wat de meeste mensen "holtes" noemen, is een van de meest voorkomende menselijke kwalen. Om te relativeren, de CDC legt een verklaring af dat tandholtes "vier keer zo vaak voorkomen als astma bij adolescenten van 14 tot 17 jaar" en "tandcariës treft 9 op de 10 boven de 20 jaar". Dat is een heleboel getroffen chompers.

Dit artikel zal helpen bij het beantwoorden van uw brandende vragen over holtes. We zullen het hebben over hoe je te vertellen of je een gaatje hebt, hoe een gaatje eruit ziet, en zelfs hoe een gaatje aanvoelt. Hopelijk bent u na het lezen van dit artikel zelfs wat wijzer om uw mondpijn beter te kunnen begrijpen.

Wat is een holte

Oké, voordat we gaan antwoorden hoe we moeten weten of je een holte hebt, laten we één ding uit de weg gaan. Wat is een holte? Een holte is zoals het klinkt. Het is een breuk of een gat in het oppervlak van de tand. Dat klinkt niet zo erg, maar het probleem is dat het meer is dan een gat.

We zullen het in detail bespreken. Heb geduld met mij.

Iedereen heeft een normale hoeveelheid bacteriën in de mond. Eigenlijk, als je denkt aan de aantallen is het behoorlijk grof. Er is tussen 1000 en 100.000 bacteriecellen per tand op elk moment. En weet je wat erger is? Dit is normaal.

De bacteriën in onze mond zijn over het algemeen ongevaarlijk, op één klein detail na. Ze gebruiken de suikers die we eten voor hun metabolisme, in het bijzonder gisting. Een bijproduct van hun metabolisme is zuur. Daar komt het probleem van de holtes.

Dus dit is wat er gebeurt. De bacteriën klampen zich vast aan de tanden en gaan over tot hun normale stofwisseling die zuur produceert. Hoewel het glazuur van de tanden het hardste materiaal van het menselijk lichaam is, heeft het één grote zwakte. Zure vloeistoffen.

Zuur heeft het vermogen om het glazuur te verzachten, waardoor de nadruk steeds meer op progressiviteit komt te liggen. De tunnel die dieper in de tand zit, dat is het probleem.

Als een holte eenmaal begint, is een persoon niet in staat om de bacterie uit de holte te borstelen. Hierdoor kan de holte om vooruitgang te boeken Steeds dieper en dieper in de tand. Hoewel een holte begint zonder dat deze zelfs maar te zien is, kan een hele tand afbrokkelen als deze lang genoeg blijft zitten.

Hoe weet je of je een holte hebt?

Nu komen we bij de vraag die je waarschijnlijk wilt weten, hoe je te weten komt of je een holte hebt. Ik zal het simpel houden.

Laten we het eerst over de meest voorkomende symptomen van holtes hebben, dan gaan we het later hebben over hoe een holte eruit ziet. De volgende symptomen worden opgesomd als een progressie om te zien of je een holte hebt in het beginstadium en of je een holte hebt die al lang niet meer behandeld is.

Donkere verkleuring van de tand

Het is geen verrassing dat mensen witte tanden willen. Hoewel de meeste mensen witte tanden willen om cosmetische redenen, denk ik dat er een subliminale reden is dat we witte tanden willen. Het duidt op gezondheid. Een holte kan het gemakkelijkst worden geïdentificeerd omdat het niet dezelfde kleur heeft als de rest van de tanden. Het gebied van een holte is vaak erg donker of bruin. De kleur geeft aan dat het glazuur aan het rotten is. Gezond glazuur is licht en hard, en een caviteit is donker en zacht.

Een gat of breuk van de tand

Een holte begint als een kleine verkleuring, maar naarmate deze vordert wordt meer van de tand aangetast. De tand wordt zacht in het gebied van de holte en begint te breken. Er kunnen delen van de tand of kies ontbreken naast een holte die meer dan een paar jaar is gevorderd.

Gevoeligheid voor warm, koud of zoetigheid

Hoe weet je of je een holtegevoeligheid hebt voor warm en koud?

Denk aan het glazuur van de tand als een helm. Het is een buitenste laag die de pulpa en de zenuw beschermt die dieper in de tand liggen. Als de verval dieper in de tand doorgaat, komt het tandbeen bloot te liggen. De dentine is poreuzer en kan de zenuw gevoeliger maken. Wanneer u een gaatje hebt, kunt u merken dat een bepaald deel van uw mond gevoelig aanvoelt bij het drinken van warme of koude vloeistoffen of zoet voedsel.

Pijn bij het bijten

Zoals we al zeiden, de buitenkant van de tand is als een helm. Wanneer de beschermlaag wordt aangetast, zijn de gevoelige binnenste lagen van de tand minder afgeschermd van de druk van normaal kauwen. Als u een gaatje heeft, kan het zijn dat u gevoelig bent bij het kauwen of bijten in situaties die anders normaal zouden aanvoelen.

Een luchtbel of zwelling op de kauwgom

Hoe weet je of je een holte hebt die een tandheelkundig abces vormt?

Hoe kan het tandvlees betrokken zijn bij een tandholte? Dit is wat we noemen een tandheelkundig abces. Zo werkt het.

Als het tandbederf lang aanhoudt, gaat het uiteindelijk helemaal door naar de tandpulp. Zodra bacteriën de pulp bereiken, worden de zenuw en de bloedtoevoer van de tand blootgesteld aan bacteriën, die een infectie veroorzaken. Een tandinfectie wordt een tandabces genoemd. Een tandabces is de manier waarop het lichaam de druk van een infectie uit de tand kan halen. Het vormt zich meestal aan het einde van de tandwortel en veroorzaakt een zwelling van het bot en het tandvlees in dat gebied, waardoor uiteindelijk een luchtbel onder het tandvlees ontstaat.

Slechte adem

Een holte creëert een onrein oppervlak in de tand waarin bacteriën overmatig kunnen leven. Ook kan het pus uit een abces ontstaan. Beide aandoeningen kunnen leiden tot een vieze geur. Zelfs als u probeert uw tanden te poetsen of mondwater te gebruiken, kunt u gewoonweg niet meer bij het gebied komen dat de geur produceert zodra een holte het gebied heeft aangetast.

Hoe ziet een holte eruit

Dit gedeelte zal vrij rechttoe rechtaan zijn, zij het een beetje grafisch voor sommigen. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe een holte eruit ziet op een tand of op een röntgenfoto? Dit gedeelte is voor jou. Ik zal je beelden laten zien om je te helpen begrijpen.

Wat een kleine holte in de groef van een tand. We noemen dit "occlusaal" verval

 

Hoe ziet een holte eruit, een occlusale holte

Hoe een grote holte eruit ziet als die eenmaal is gevorderd. De tand kan zijn begonnen als een kleine occlusale holte, maar is over een periode van jaren vooruitgegaan.

Hoe ziet een holte eruit, een grote holte

Hoe een holte eruit ziet op een röntgenfoto of "röntgenfoto". De röntgenfoto's laten een tandarts toe om holtes te zien die zich vormen tussen de tanden, bekend als "interproximaal" verval...

Hoe ziet een holte eruit op een röntgenfoto?

Hoe voelt een holte aan?

Wie hou ik voor de gek? Je bent al een expert. Je weet het antwoord op deze vraag al. Een holte kan aanvoelen als een verscheidenheid aan sensaties, afhankelijk van de progressie.

In het beginstadium van een holte zult u waarschijnlijk niets merken. Een kleine holte zal normaal aanvoelen. Maar laat je daar niet door misleiden.

Als een holte klein is, heeft dat vaak weinig invloed op je dagelijkse leven. Dat is echter het meest verontrustende punt. Het is het beste om een holte te behandelen voordat deze een punt van ernstige symptomen bereikt, en wel om twee redenen:

U zult niet zoveel tandstructuur verliezen

Hoewel een tandheelkundige behandeling uitstekend is om het gebit te herstellen, is het altijd het beste om zoveel mogelijk van uw natuurlijke tandstructuur te behouden. Naarmate een holte vordert, zal er een grotere tandheelkundige restauratie nodig zijn. Dit is niet het einde van de wereld, maar als die grote restauratie later in het leven moet worden vervangen, kan dit het verschil zijn tussen het vervangen van een kleine eenvoudige vulling versus een complexere tandheelkundige behandeling.

Vroegtijdige preventie van holtes is voorspelbaarder en kostenefficiënter.

Deze is logisch. Als je voor een holte zorgt als deze klein is, zul je waarschijnlijk een makkelijkere ervaring hebben. Als die zelfde holte een paar maanden of jaren te laat ontstaat, kan het een veel complexere hoeveelheid tandheelkundig werk zijn die nodig is om hetzelfde probleem op te lossen.

Wanneer een holte langer dan 6-12 maanden duurt, begint u de symptomen te voelen.

Hou je tanden in de gaten. Het kan zijn dat je een tand gewoon anders ziet dan de rest van je dagelijkse routine. Veel voorkomende symptomen van een matig gevorderde holte zijn temperatuurgevoeligheid of bijtgevoeligheid bij het kauwen. Dat zijn meestal de eerste tekenen.

Als een holte heel lang doorgaat, kan deze pijn of zelfs een tandheelkundige noodsituatie. Op dat moment voelt de holte pijn, zelfs als deze niet wordt uitgelokt. Denk eraan dat je 's nachts in bed ligt en een kloppend gevoel hebt. Dat is een indicatie van een diepe holte. Op dat moment is de holte diep in de tand tot aan de zenuw doorgegroeid.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een Cavity heb?

Dat is eenvoudig. Als je een klein ongemak hebt, geef het dan een paar dagen met over the counter pijnmedicatie, en kijk of het beter wordt. Wees niet ongerust. Het kan gewoon een voorbijgaande gevoeligheid zijn die soms voorkomt. Als het lichte ongemak echter langer dan een week of twee aanhoudt, moet u contact opnemen met uw tandarts om het te laten evalueren. En wat als u ernstige kloppende pijn heeft? Neem dan onmiddellijk contact op met uw tandarts. Zij kunnen u vaak een antibioticum voorschrijven om de infectie te helpen verminderen en zijn van plan om het gebied te behandelen om de tijd dat u zich ongemakkelijk voelt te beperken.

 

De FAQ had betrekking op dit onderwerp:

Hoe weet je of je een holte hebt?
Hoe ziet een holte eruit
Hoe weet je of je een holte hebt?
Hoe voelt een holte aan?