Er zijn een paar uitspraken in de tandheelkunde die je ineenkrimpen.

"Kan je het geloven? Ik heb een vulling laten doen en ik heb nog steeds dezelfde pijn als voorheen."

Of erger nog.... "Ik had vroeger geen tandpijn, maar nu heb ik pijn na een vulling."

Voor een tandarts en een patiënt zijn die net zo teleurstellend om te horen, maar hou vol. Wees niet te boos op uw tandarts. Tandpijn weken na een vulling komt eigenlijk vaker voor dan je denkt. Maar is het normaal?

In dit artikel bespreken we wat u moet weten over tandpijn na vullingen. We zullen het hebben over wat normaal is en wat een eenvoudige opvolging vereist. We zullen het hebben over waarom tandgevoeligheid maanden na het vullen gebeurt en we zullen het zelfs hebben over wat we moeten doen aan ernstigere situaties zoals kloppende tandpijn na het vullen.

Dus je hebt tandpijn na het vullen... Wat is het volgende?

Wow, pijn na een vulling, dat lijkt erg. Maar is het echt?

Studies tonen aan dat de gevoeligheid op 63% van de tanden werd opgelost na een samengestelde vulling, maar 10% van tanden die niet gevoelig waren....kwamen gevoelig. Wat geeft dat?

Denk aan hoe het proces werkt. Een tand heeft soms een klein gaatje dat nog niet gevoelig is. De tand wordt gerestaureerd om te voorkomen dat de verval van groter worden in de tand. Om de tand te herstellen, moet er echter een behandeling op de tand worden uitgevoerd.

De behandeling zorgt in wezen voor een tijdelijke "kneuzing" van de tand.

Een tand geneest net zo goed als wanneer je een operatie zou ondergaan om een ander lichaamsdeel te verbeteren. Er is sprake van initiële genezing. Het werk vereist tijd om zich te vestigen en sterker te genezen. De genezing voelt soms voor altijd aan als het dagen of weken duurt. Het doel is echter niet de korte termijn. Het zijn de voordelen op lange termijn.

Wat is dan normaal voor tandpijn na een vulling?

Lichte gevoeligheid. Vooral voor het tandvlees op de injectieplaats, maar ook voor de tand. Als u een lichte gevoeligheid op de tand heeft na een vulling, wees dan niet ongerust. Gevoeligheid komt de eerste 2 tot 4 weken vaak voor. Lichte gevoeligheid komt vaak voor en zou geleidelijk aan moeten verbeteren.

Laten we dieper ingaan op meer details.

Tandpijn na het vullen bij het kauwen

Tandpijn na het vullen bij het kauwen

Weet u waar de meest voorkomende follow-up na een vulling voor is?

Pijn in de tanden na een vulling wanneer kauwend. De technische term is hyperocclusie. Met andere woorden, de vulling is groter dan de tand ervoor was.

Studies tonen hyperocclusie aan is een van de meest voorkomende en gemakkelijk aan te passen problemen na een vulling.

Hier wordt het interessant. Het lijkt misschien alsof de beet een onbeduidende kwestie is. Hoeveel pijn kan een hoge vulling eigenlijk veroorzaken? Het blijkt veel te zijn.

Een hoge vulling heeft niet alleen invloed op de tand, maar ook op de kaak en de spieren. Wanneer een tand harder slaat dan het zou moeten, absorbeert de tand niet alleen meer kracht, maar het hele hoofd.

Dat is de reden waarom je hoofdpijnen aan een kant van je hoofd na een vulling. Als je ongewone hoofdpijnen pijn na een vulling, kunt u waarschijnlijk de beet moet worden aangepast.

Vaak wordt, nadat de beet is aangepast, veel van de hoofdpijn of tandpijn na een vulling verlicht. Probleem opgelost.

Tandgevoeligheid Maanden na het vullen

We spraken over hoe enige tandgevoeligheid de eerste 2 tot 4 weken relatief normaal is. Het lost meestal op. Maar wat als je maanden na een vulling tandgevoeligheid hebt? Wat is er aan de hand?

Gevoeligheid kan na een vulling soms voor eeuwig lijken te duren... zoals maanden voordat het geleidelijk aan beter wordt. Dat kan zelfs worden beschouwd als pari voor de cursus.

De reden hiervoor is wat men noemt omkeerbare pulpitis. Omkeerbare pulpitis is in wezen een langdurige kneuzing van de tand en de zenuw die tijd nodig heeft om te keren. Bespreek dit met uw tandarts. Als zij adviseren om de tand gedurende een periode van maanden in de gaten te houden, vertrouw hen dan. Geef het de tijd. Vaak is de gevoeligheid omkeerbaar. Het geven van de tand tijd zeker verslaat springen naar meer tandheelkundige behandeling als een wortelkanaal te snel.

Hoe te knippen met tandgevoeligheid na een vulling

Gevoeligheid na een vulling kan op een paar verschillende manieren worden beheerd. Dit is het beste:

  • Neem elke 6-8 uur consequent een over the counter pijnmedicatie, zoals ibuprofen of naproxen.
  • Let op: vermijd te warm of te koud eten en drinken.
  • Met behulp van een desensibiliserende tandpasta
  • Kauwen met de andere kant van je mond
  • Gebruik een mondspoeling die fluoride ten minste eenmaal per dag
  • Als u het echt meer dan 48 uur moeilijk hebt of als uw beet hoog aanvoelt, neem dan contact op met uw tandarts om het volgende te bespreken

De grote afhaalmaaltijd met het beheren van tandgevoeligheid na een vulling is om het een kans te geven om te genezen.

De bovenstaande tips helpen om de tijd van tandgevoeligheid na een vulling te verlichten. Studies tonen aan dat kaliumnitraat helpt aanzienlijk om de temperatuurgevoeligheid na een depot te verminderen. Kaliumnitraat komt vaak voor in tandpasta voor gevoelige tanden. Zorg ervoor dat kaliumnitraat wordt vermeld als het actieve ingrediënt in de tandpasta die u kiest voor gevoeligheid.

 

Bovendien blijkt uit studies dat fluoride vermindert de gevoeligheid van de tanden aanzienlijk. Fluoride is vaak te vinden in over de toonbank tandpasta en mondspoelingen. Zorg ervoor dat u een tandpasta of mondspoeling gebruikt die bevat fluoride om de gevoeligheid te helpen verbeteren.

De grote Uh-OH: Kloppende tandpijn na vullingen...

Kloppende tandpijn na vullingen

Dus hier is de deal, een beetje gevoeligheid na een vulling is normaal. Veel pijn na een vulling is....niet.

Als u ernstige kloppende tandpijn heeft na vullingen die meer dan een paar uur duren, moet u contact opnemen met uw tandarts om dit te bespreken.

Het doel van een vulling is om een geïnfecteerd deel van een tand te verwijderen en te herstellen. Nu moet je bedenken dat het concept van tandbederf een spectrum is. Tandbederf begint als een kleine breuk in het tandglazuur en gaat in de loop van de tijd dieper in de tand door. Uiteindelijk kan het tandbederf dicht bij de zenuw komen.

Soms is het verval diep. In dat geval kan het verwijderen van het bederf bij het plaatsen van een vulling de zenuw blijvend irriteren. De irritatie heet onomkeerbare pulpitis. Met andere woorden, de pulp die de zenuw bevat is onomkeerbaar ontstoken geraakt.

Hoe voelt onomkeerbare pulpitis aan?

Het is ernstiger dan de normale gevoeligheid na een vulling. De tand kan pijn doen door warme en koude temperatuur, bijten, en hier is de grote... de tand kan zonder enige reden een kloppende pijn hebben.

Als je een kloppende tandpijn hebt na een vulling die je 's nachts wakker houdt, is er een tekenfilm nodig. Hoewel de tandarts heeft geprobeerd de tand te herstellen met een vulling, kan de diepte van het verval een rek zijn geweest voor wat mogelijk is met een vulling. Wanneer er een kloppende tandpijn is na een vulling, is dit een teken dat de tand of kies een wortelkanaal nodig heeft om deze succesvol te kunnen behandelen.

Tandpijn na het vullen: De grote afhaalmaaltijd

De sleutel om te begrijpen is dat enige gevoeligheid na een vulling gebruikelijk is. Hou vol de eerste weken en raak niet in paniek. Als de beet afneemt of de pijn verergert, neem dan contact op met uw tandarts om dit te bespreken. Vaak is een eenvoudige oplossing en wat geduld nodig om de tand weer op het juiste pad te brengen.