Als het gaat om verhaallijnen en films, weet je waar ik van hou? Metaforen, allegorieënen verborgen thema's die je je afvragen. Begrijp me niet verkeerd, rechttoe rechtaan denken is geweldig voor het onderwijs, maar het is gewoon spannender als er iets wordt gezegd op een creatieve manier. En dat zette me aan het denken. Wat is de meest gebruikte zin met betrekking tot tanden die je aan je hoofd doet krabben? Nou, met een beetje onderzoek...ontdekte ik dat het idioom, "lang in de tand" hoog op die lijst staat.

De meeste mensen hebben de term gehoord, maar niet iedereen weet precies wat het betekent. Lang in de tand? Wat betekent dat in godsnaam?

In dit artikel zullen we het hebben over de betekenis van lang in de tand. We zullen antwoorden als de tanden echt langer worden, en de oorsprong van de zin uitleggen, lang in de tand, zoals verteld door een tandarts die duidelijk veel te nieuwsgierig is.

Lang in de Tand Betekenis

Wat betekent lang in de tand? Nou, de zin heeft betrekking op veroudering. Als iemand de term "lang in de tand" gebruikt, is dat een manier om te zeggen dat er iemand of iets in jaren is. Het is vergelijkbaar met de uitdrukking, "boven de heuvel.”

Oh en voordat je erover nadenkt om deze term te gebruiken. Ik zal je daar tegenhouden. Er is nog iets meer dat je eerst moet weten. Hier zijn wat interessante feiten.

Leeftijd is alleen van belang bij het beschrijven van het ene punt in de tijd naar het andere.

Studies tonen aan dat veroudering scheiding tussen sociaal-emotionele competentie en werkelijke gezondheid.

Met andere woorden, leeftijd gaat minder over het aantal en meer over hoe we ons voelen. Dus net zoals een 2-jarige naar een 6-jarige zou kijken als 'oud', zou een 110-jarige naar een 75-jarige kijken als 'jong'. Het is allemaal relatief.

En weet je wat nog interessanter is? Het is ook een van de weinige dingen die iedereen gemeen heeft. We delen allemaal het verouderingsproces.

In feite zou ik u uitdagen om te argumenteren of iets echt oud is, lang in de tand, of over de heuvel. Misschien is het allemaal gewoon een illusie van ons perspectief op dat moment?

Dus voordat je gaat denken dat je "lang in de tand zit", probeer je het vanuit een ander perspectief te zien. Je zou verbaasd kunnen zijn over hoe groot de impact is die een perceptie heeft op hoe we ons voelen.

Lang in de Tand Oorsprong

lang in de tand-oorsprong is van paarden

Het idioom "lang in de tand" wordt verondersteld voort te komen uit de handel in paarden. Je kent die term "Kijk je niet een geschenkpaard in de mond?” Nou, dat heeft te maken met de manier waarop paarden worden beoordeeld voor de verkoop. Blijkbaar gaat het niet alleen om een veilingmeester die heel snel praat voor een groep bieders met peddels. Door in de mond van het paard te kijken, geeft het een gevoel van de leeftijd en de gezondheid van het dier.

Naarmate het paard ouder wordt, worden hun tanden langer. Daarom zijn de tanden van het paard altijd een natuurlijke leugendetectortest geweest in de paardenhandel. De lengte van het gebit van een paard geeft bij benadering aan of de verkoper de ware leeftijd van het paard waarneemt.

Oké, dus een paard met lange tanden is ouder. Ik snap het. Maar is het echt?

Is een mens met langere tanden ouder? Laten we dit nog wat verder onderzoeken.

Worden onze tanden echt langer als we ouder worden?

Er zit enige waarheid in het gezegde lang in de tand, maar het is anders dan je zou denken. De tanden worden eigenlijk niet langer als we ouder worden. Echter, de tanden hebben wel de neiging om verschijnen langer met de leeftijd.

De reden waarom heeft minder te maken met de tanden, en meer met het tandvlees....specifiek het bot eronder.

Er zijn twee primaire factoren die ervoor zorgen dat het gebit er met de leeftijd langer uitziet:  terugtrekkend tandvlees en botverlies van parodontale aandoening.

Denk er maar eens over na. De tanden zijn even lang, je ziet alleen maar meer van de tand als de structuren eromheen eroderen. Een analogie is een venster met een korter gordijn. Het venster is even groot, maar het geeft de illusie dat het langer is als het gordijn korter is. Dat is hoe het tandvlees- en botverlies de cosmetica van de tanden beïnvloedt.

En voordat je gaat denken dat je gedoemd bent om ouder wordend tandvlees te hebben, moet je weten dat mensen controle hebben over deze factoren, zodat je geen genoegen hoeft te nemen met het accepteren van "lang in de tand". Laten we onderzoeken wat de oorzaak is van tandvleesrecessie en parodontale aandoeningen.

De oorzaken van de tandvleesrecessie

Er zijn een paar factoren die leiden tot terugtrekkend tandvlees. Veel van deze factoren zijn beheersbaar, dus bekijk de onderstaande lijst om te begrijpen hoe u de oorzaken van een terugtrekkend tandvlees kunt vermijden:

 • Te hard borstelen over het tandvlees
 • Tanden slijpen, ook wel bruxisme
 • Trauma door een ongeval
 • Geschiedenis van de orthodontie om ernstige problemen te corrigeren
 • Genetica van dunne botstructuur

Parodontale aandoening en de oorzaak ervan

Parodontale aandoening is een chronische infectie van het tandvlees en het bot rond de tanden. Het proces gaat meestal gepaard met een ontsteking van het tandvlees en het bot, waardoor het tandvlees achteruitgaat.

De vier stadia van tandvleesontsteking zijn gingivitis, lichte parodontitis, matige parodontitis en ernstige parodontitis.

Makkelijk genoeg toch? Het sleutelbegrip is dat de toestand vooruitgaat.

Elke toestand geeft over het algemeen de hoeveelheid bot en tandvlees aan die op dat moment verloren is gegaan, waarbij gingivitis het enige stadium is waarin sprake is van ontstekingsverschijnselen en er nog geen schade is.

Dus naarmate de parodontale aandoening vordert, gaat er meer kauwgom en botten verloren. En omdat parodontale aandoeningen in de loop van de tijd optreden naarmate we ouder worden, is het een van de factoren waarom de tanden er langer uitzien naarmate we ouder worden, vandaar "lang in de tand".

Maar zoals we al zeiden, parodontitis is geen vloek die je niet kunt afschudden. Er zijn dingen die je kunt doen om de ontwikkeling en progressie ervan te voorkomen. Laten we er een paar bekijken:

 • Praktijk goede hygiënische gewoontes: Twee keer per dag zachtjes borstelen; minstens één keer per dag flossen.
 • Vermijd roken van sigaretten
 • Beperk het alcoholgebruik
 • Probeer gewoontes zoals tandenknarsen te doorbreken of praat met uw tandarts om te zien of er een oorzaak is van uw knarsen.
 • Een goed uitgebalanceerd dieet handhaven
 • Blijf gehydrateerd
 • Onderhoudsroutine tandheelkundige controles ten minste om de 6 maanden.

Lang in de Tand: Het verhaal achter de tand

leeftijd is slechts een nummer illustratie, lang in de tandbetekenis

Dus daar heb je het - een diepgaande duik in de zin "lang in de tand," en waarom lange tanden worden geassocieerd met veroudering.

De sleutel om te begrijpen is dat veroudering relatief is.

Niet alle ouderen hebben lange tanden. Maar je kunt er zeker van zijn dat degenen die een jeugdige glimlach hebben, die niet per ongeluk hebben gehouden. Ze hebben dezelfde gewoontes van preventieve planning.

Dus hier is het geheim. Je kunt ook de veroudering verminderen. En het feit dat je dit hele artikel leest is een goed teken dat je daar naartoe werkt. Volg de tips om veroudering tegen te gaan en wees de beste versie van jezelf.

Dus bravo voor jou! Nu je een glimp opvangt van de potentiële toekomst, waarom doe je niet wat je vandaag kunt doen... om je toekomst wat mooier te maken?