De mond is bedoeld om te openen en te sluiten, zelfs baby's begrijpen dat concept. Het is dus geen verrassing dat het alarmerend kan zijn als je kaak strak zit en je mond niet open kan. De technische term is trismus, maar het gevoel is licht paniekerig. Hoe moet je immers eten, praten en lachen met trismus?

In dit artikel zullen we het hebben over wat trismus is, wat de oorzaak is, en we zullen antwoorden hoe lang trismus duurt.

Wat is Trismus

Gewoon en eenvoudig, trismus is een onvermogen om je mond volledig te openen.

Het kan een lichte vermindering van het bewegingsbereik zijn of het kan een ernstig onvermogen zijn om meer dan een paar te openen. millimeters.

Je hebt misschien ook trisma's gehoord die kaakkramp. Het is niet per se een ziekte, maar eerder een symptoom of een aandoening. Tijdens de trismus worden de spieren van de kaak abnormaal gecontracteerd, waardoor de mond niet volledig kan opengaan.

Dus wat is de normale hoeveelheid mondopening?

Typisch een opening van 35 millimeter, dat is ongeveer de breedte van twee vingers, is een gemiddelde mondopening.

Bij 35mm kunnen alle voedingsmiddelen normaal worden gegeten. Wanneer de mondopening minder is, begint de persoon zich ongemakkelijk te voelen bij het eten van sommige voedingsmiddelen. Er moet voldoende ruimte zijn tussen de boven- en ondertanden om het voedsel in de mond te brengen.

Daarom is trismus wanneer de mondopening beperkt is tot minder dan gemiddeld. U kunt trismus als volgt beschouwen:

  • Milde trismus = 20-30 mm
  • Matige trismus = 10-20 mm
  • Ernstige trismus = minder dan 10 mm

Oh en voor het geval je dorst hebt naar meer... kun je meer leren over trisma's en kaakklachten. hier.

Wat voor problemen?

Wanneer de mond niet normaal open kan, zijn er enkele problemen die zich voordoen waar je normaal gesproken niet aan zou denken.

Spreken wordt gespannen. De normale spraakbeweging wordt verstoord en de spieren worden vaak makkelijker vermoeid tijdens het praten.

Mondhygiëne kan in het gedrang komen. Een tandenborstel of flosdraad kan niet alle delen van de mond voldoende bereiken.

Het eten kan worden geremd. Bepaalde voedingsmiddelen passen mogelijk niet gemakkelijk in de mond.

Spijsverteringskwesties zijn gemeenschappelijk met trismus. Kauwen is minder efficiënt en slikken is moeilijker. Het voedsel komt minder gekauwd in de maag waardoor de spijsvertering overbelast wordt. Om de maagklachten te verminderen, moet u zachter voedsel eten en uw voedsel in kleine stukjes snijden tijdens de symptomen van trismus. Voor geweldige ideeën van voedsel om te eten kunt u kijken naar hier.

Trismus heeft ook een psychologisch component. Het is normaal om een lichte paniek te voelen als je het gevoel hebt dat je mond niet open kan. Patiënten hebben vaak een gevoel dat lijkt op verdrinking of claustrofobie. Het is verontrustend, maar het is een normale reflex. Het is belangrijk om te proberen kalm te blijven en te begrijpen dat de aandoening voorbij zal gaan. Oefen de ademhaling door je neus om het paniekgevoel te verminderen.

Wat veroorzaakt Trismus?

Trismus kan om verschillende redenen en in verschillende mate van ernst ontstaan. Laten we het hebben over de meest voorkomende oorzaken van trismus.

Trismus na verstandsverbijstering

trismus na verstandsverbijstering is een veelvoorkomend symptoom

Een van de meest voorkomende symptomen na het trekken van de verstandskiezen is een beperkte opening van de mond, met name veroorzaakt door de onderste verstandskiezen.

Trismus na een verstandskies extractie is te wijten aan de zwelling. Naarmate de winningsplaatsen genezen, is er een zwelling en ontsteking die zich rond de spieren van de kaak bevindt. De zwelling beperkt de bewegingsruimte van de spieren waardoor er een spanning ontstaat en de kaakbeweging uiteindelijk gedurende ongeveer 2 weken wordt beperkt. Oh en als je een verstandskies extractie had en je wilt wat tips om te helpen genezen kun je kijken naar hier.

Trismus na tandheelkundige injectie

Als je een tandvulling en eindigde met een beperkte mondbeweging. Het kan behoorlijk alarmerend zijn. Maar voordat u ballistisch op uw tandarts gaat, weet dat trismus na een tandheelkundige injectie een relatief vaak voorkomend neveneffect is. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat er iets verkeerd is gedaan en het lost meestal op in ongeveer een week. De reden hiervoor is dat een tandheelkundige injectie de spieren van de kaak moet doorboren om het gebied van de zenuw te bereiken, waardoor de spieren een kneuzing kunnen ontwikkelen die een beschermende samentrekkingsreflex creëert.

Temporomandibulaire gewrichtsaandoening

Temporomanomandibulaire gewrichtsaandoening of TMJ-stoornis voor kort is een complexe aandoening die het hoofd en de nek beïnvloedt. De aandoening is meer dan alleen een gewrichtsaandoening. Het kan leiden tot kaakspanning, moeite om te kauwen, hoofdpijnen, oorpijnenen algemene pijn verspreid over het hoofd en de nek. Voor meer informatie kunt u het volgende bekijken hier. Maar een veelvoorkomend symptoom van de TMJ-stoornis is ook de trismus en de moeilijkheid om de mond te openen.

Trauma

Trismus kan ook worden veroorzaakt door een trauma zoals een val, auto-ongeluk of ander letsel. En de reden is volkomen logisch. Als je je voorstelt dat een bokser in de kaak wordt geslagen, wordt de reden tastbaarder. De zwelling en het trauma zorgen ervoor dat de spieren van de kaak gespannen raken in een poging om het letsel te beschermen en te repareren.

Tetanus

Tegenwoordig met moderne vaccins, tetanus is de minst voorkomende voorwaarde om trismus te veroorzaken, maar het is nog steeds mogelijk. De aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën die spieren over het hele lichaam, inclusief de kaak, pijnlijk aanspannen.

Hoe lang gaat Trismus mee?

hoe lang duurt de trismus

De onderliggende oorzaak van de trismus bepaalt meestal hoe lang de aandoening zal duren. Als de aandoening wordt veroorzaakt door zwelling of ontsteking zal deze meestal binnen 1 tot 2 weken verdwijnen.

Als de aandoening echter wordt veroorzaakt door een chronische onderliggende aandoening zoals TMJ-stoornis of artritis van de kaak, kan de lengte van de symptomen meer variabel zijn, afhankelijk van het succes van de behandeling van de onderliggende oorzaak.

Hoe behandel je Trismus thuis?

Als je daar verwoed door artikelen heen zit te gieten om je trismus thuis te behandelen, wees dan gerust. Trismus is eerder tijdelijk dan permanent. Maar dat betekent niet dat het moet worden toegestaan om verder te gaan.

Neem contact op met uw arts of tandarts als uw aandoening al meer dan 48 uur aanwezig is of in ernst toeneemt. Hoe eerder u met de behandeling begint, hoe gemakkelijker het is om de trismus te doorbreken. Hier zijn enkele technieken die u thuis kunt toepassen:

Strek uw kaak regelmatig zachtjes

Net als alle spieren is stretching belangrijk in tijden van trismus. De sleutel om te begrijpen is om niet te veel in één keer te doen. Het is beter om consequent zachtjes te rekken in de tijd, dan te veel in één keer te doen.

Open gewoon je kaak zoveel mogelijk en houd hem regelmatig vast gedurende de dag. Wanneer u zich comfortabel voelt, kunt u beginnen met het toevoegen van wat weerstand door uw vingers op uw boven- en ondertanden te leggen en een zachte strekking aan te brengen.

Warme compressies

Het toepassen van warmte lijkt misschien een oude remedie, maar het kan wonderen doen voor de spierspanning.

Gewoon een klein bakje water opwarmen in de magnetron, de temperatuur controleren en er een gezichtsdoekje in deponeren om een warm kompres te maken. Houd het kompres 2 minuten tegen uw kaak en herhaal dit indien nodig.

Medicijnen

Uw arts kan een medicijn voorschrijven zoals een spierverslapper, pijnstiller of ontstekingsremmende medicatie. Voor over the counter medicijnen kunt u NSAID's zoals ibuprofen proberen als optie om de ontsteking en spierspanning te helpen verminderen.

Zacht voedsel

Overdrijf niet voor een paar dagen. Geef je kaak een pauze door over te schakelen op zachter voedsel om het de tijd te geven te genezen.

Voor een aantal grote aanbevelingen van softfood kunt u dit bekijken artikel.

De basislijn

Ja, als je last hebt van trismus, kan het eng zijn. Maar hoewel trismus pijnlijk en overweldigend kan zijn, is het meestal tijdelijk. Het geneest vaak samen met de onderliggende oorzaak.

Spreek met uw arts of tandarts over uw aandoening om deze te bevestigen. Gebruik de tips in dit artikel om de symptomen te behandelen.

En ademen. In veel gevallen verbetert de trismus in 1 tot 2 weken.