Er zijn tal van gezondheidsproducten beschikbaar. En sommige van de beste zijn vaak natuurlijk en biologisch. Er is een nieuwe waar je misschien nog niet van gehoord hebt. Je hebt gehoord van olie trekken en houtskool tandpasta, maar ... tromgeroffel alsjeblieft ... heb je gehoord van de oude bloem mondspoeling? Ik plaag omdat het een beetje vergezocht klinkt, maar heb geduld met me. De technische term van het mondwater is Calendula Officinalis en je hebt het misschien wel eens gezien in vitaminezaken als het supplement "pot goudsbloem.”

Calendula is belangrijk om te bespreken omdat het wel eens een zeer effectieve vorm van alternatieve geneeskunde zou kunnen zijn om de mondgezondheid te verbeteren en tandvleesproblemen te verminderen.

En ja, ik weet het, dat is wat supplement bedrijven willen dat je gelooft. Dus zullen we naar de feiten kijken.

In dit artikel zullen we het hebben over wat calendula is, wat de onderzoeken aantonen, en of al het gepraat over de voordelen van calendula opgaat als het gaat om de gezondheid van het tandvlees.

Wat is Calendula?

waar is calendula thee, mondwater, en calendula olie van

Het extract waar we het over hebben is afkomstig van de calendula plant. De calendula zaden en bloemen worden gebruikt als een vorm van alternatieve geneeskunde om ontstekingen en genezing te bevorderen. De supplementvorm is algemeen bekend als "goudsbloem in pot", en je hebt het misschien al in supplementenwinkels gezien in verschillende vormen zoals calendula-oliën, -spoelingen, -thee, enz.

Sommigen menen dat het extract de regeneratie van weefselgroei in wonden ondersteunt en zwellingen in de mond en keel vermindert.

In feite gaat het heel ver terug. Calendula bloemen en zaden werden in de oude Griekse, Romeinse, Midden-Oosterse en Indiase culturen gebruikt als geneeskrachtig kruid. De vroege beschavingen gebruikten het voor vele dingen zoals een kleurstof voor stoffen, voedsel en cosmetica.

Maar vanuit het oogpunt van de gezondheidszorg, werd het op twee opmerkelijke manieren gebruikt.

De vroege beschaving gebruikte het om olie te maken die de huid beschermt en zij maakten van de goudsbloembladeren een kompres dat volgens hen hielp snijwonden sneller te genezen, en zij geloofden dat het hielp voorkomen infectie.

Calendula voordelen: Werkt calendula mondspoeling?

Ja, dat is allemaal goed en wel, maar werkt het ook?

Sommige mensen schijnen te zweren bij de calendula-bloem en de magische krachten van de calendula-zaden. Maar een van de nieuwste trends is dat het extract wordt verwerkt tot mondspoelingen om tandvleesproblemen te verbeteren.

Dus nu de grote vraag, als het gaat om tandvleesaandoeningis een calendula mondspoeling effectief?

Ik moet toegeven dat ik het niet gebruikt heb, maar wat ik u kan vertellen is wat de studies aantonen. En dat is wat telt. Dus hier gaan we.

A 2013-studie keek naar twee groepen die beide in de afwezigheid van gebitsreinigingen. Een groep werd gevraagd te spoelen met water. Een tweede groep werd gevraagd te spoelen met een calendula spoeling. De studie toonde een statistisch significant voordeel aan voor de calendula spoeling. Het resulteerde in een vermindering van de ophoping van tandplak en gingivale ontsteking. Bovendien, in aanwezigheid van gebitsreinigingen, ondersteunde de calendula groep verbeterde plaque index en gingivale ontsteking scores.

Maar wacht er is meer.

Een studie in 2020 vergeleek calendula mondspoeling met chloorhexidine mondspoelingeen spoeling waarvan bekend is dat het de parodontale gezondheid ondersteunt. Het onderzoek bevestigde dat de calendula spoeling vergelijkbaar was met chloorhexidine. Beide spoelingen waren vergelijkbaar in het beheersen van de ophoping van tandplak, maar velen gaven de voorkeur aan de calendula smaak.

De resultaten van deze recente studies ondersteunen dat calendula spoelingen de mondgezondheid kunnen ondersteunen door vermindering van tandplak en gingivale ontsteking. Verder onderzoek is nodig om het exacte werkingsmechanisme te bepalen en het onderwerp verder te onderzoeken.

Hoe zit het met andere Pot Marigold supplementen?

Er zijn tot op heden geen afdoende studies geweest die aantonen dat calendula-thee of andere goudsbloemsupplementen de gezondheid van het tandvlees ondersteunen. Wel is bekend dat deze supplementen helpen bij een verscheidenheid aan aandoeningen.

Een van de belangrijkste voordelen is dat goudsbloem antioxidanten bevat. Dit maakt het gebruik ervan gunstig in de vorm van thee. Het blijkt dat calendula thee heilzame stoffen bevat die de schadelijke effecten van oxidatieve stress in je lichaam neutraliseren.

In een studie bij knaagdieren werd mononatriumglutamaat (MSG) toegediend met en zonder calendula-extract. De calendula groep had significant minder oxidatieve stress en keerde de depletie van antioxidant niveaus tot 122% om.

Er zijn ook verschillende andere toepassingen waarvoor calendula geïndiceerd kan zijn. Er wordt onderzoek gedaan naar de volgende toepassingen:

  • Kan de menstruatiecyclus reguleren.
  • Verlicht mogelijk pijnlijke tepels tijdens het zogen.
  • Kan het uitbreken van acne in het gezicht verminderen.
  • Kan mogelijk de gezondheid van het hart bevorderen dankzij de ontstekingsremmende werking en het gehalte aan antioxidanten.
  • Kan verlichten spiervermoeidheid.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is verder onderzoek bij mensen nodig. De bovengenoemde toepassingen hebben enig anekdotisch succes, maar er is op dit moment nog geen peer-reviewed onderzoek naar gedaan.

Maar blijf opletten. Misschien is er nog veel meer te ontdekken over de calendula plant en de pot goudsbloem supplementen.

Voor nu, zal de tijd het leren.