Er zijn talloze mogelijkheden om tanden recht te zetten zonder beugel. Moderne digitale ontwikkelingen hebben een revolutie teweeggebracht in de orthodontische industrie en bieden mogelijkheden die enkele decennia geleden nog niet bestonden. Maar met een aantal nieuwe alternatieven voor de traditionele beugelsvraagt u zich misschien af welke de beste is voor u, en beter nog, wat de voor- en nadelen zijn van elk?

In dit artikel zullen we het hebben over de opties die je hebt in je zoektocht naar rechtere tanden zonder beugels.

Clear aligners (in de praktijk)

voorbeeld van clear aligners zoals invisalign of smile direct

Als je bij de tandarts aan clear aligners denkt, is het merk dat meestal in je opkomt Invisalign. De bedrijf werd eind jaren '90 opgestart, en was de eerste om de methode van beugels te revolutioneren met een minder opvallende behandeling. Invisalign was de eerste en is de grootste in de orthodontische industrie. Denk aan Invisalign zoals mensen denken aan Kleenex met betrekking tot tissues. Het is het eerste wat in je opkomt, maar er zijn ook andere merken.

Dus als we het hebben over Invalideer, de algemene term waar we het over hebben heet clear aligners.

Clear aligners zijn een systeem om tanden recht te zetten. Een tandarts maakt mallen van de tanden. Met behulp van software wordt een resultaat geïdealiseerd, en worden alle bewegingen bepaald die nodig zijn om van begin tot eind te komen.

De software creëert een reeks uitlijners die stapsgewijs van vorm veranderen en de tanden langzaam naar het gewenste eindresultaat doen opschuiven.

Vanuit het oogpunt van de patiënt moet elke aligner om de 10-14 dagen worden vervangen door de volgende in de serie. Hier is de truc om het goed te laten gaan.

Een behandeling met clear aligners in de praktijk bestaat meestal uit twee sleutels tot succes:

  1. Het dragen van de aligners de aanbevolen hoeveelheid tijd, die meestal 20-22 uur per dag is en,
  2. Het handhaven van een goede mondhygiëne tijdens de behandeling.

Het klinkt eenvoudig, en dat is het ook, maar er zijn nog enkele details die u moet weten. Het gaat niet alleen om de software. Om tanden goed te laten bewegen, moet de tandarts ook wat aanpassingen doen in de praktijk.

Vaak moet de tandarts tandkleurige knopjes op de tanden plaatsen. De knopjes worden "attachments" genoemd en helpen de clear aligners om de tanden te bewegen.

Het kan ook zijn dat de tandarts ruimte in de mond moet maken door de vorm van sommige tanden aan te passen. U kunt zich voorstellen dat als tanden en kiezen op elkaar staan, dit komt doordat ze te weinig ruimte hebben. Daardoor zitten de tanden vast in een krappe ruimte. Hetzelfde gebeurt met tanden.

Om ze uit te lijnen, hebben ze dus ruimte nodig. De tandarts bepaalt hoeveel ruimte er nodig is en kan de tanden een nieuwe vorm geven zodat ze goed in de kaak kunnen bewegen.

Sommigen van jullie aarzelen misschien om je tanden te laten aanpassen voor Invisalign. Maar ik wil nogmaals benadrukken hoe belangrijk ruimte is bij het uitlijnen van tanden. Ruimte is cruciaal. Als er niet genoeg ruimte is wanneer de tanden worden uitgelijnd, kan het uiteindelijk de overbeet of overjet. Hierdoor wordt de ruimte in de kaak bij het openen en sluiten benauwd, waardoor het risico op TMJ-stoornis.

Voordelen van clear aligners

Het voordeel van een clear aligner behandeling ten opzichte van een traditionele beugel is dat clear aligners discreter zijn. De uitlijners zijn doorzichtig en de bevestigingen op de tanden zijn tandkleurig. Het tijdsbestek voor clear aligners in vergelijking met een traditionele beugel is in de meeste gevallen hetzelfde.

Nadelen van clear aligners

Het nadeel van een clear aligner behandeling is de therapietrouw. Bij een traditionele beugel zit de beugel vast en heeft de tandarts meer controle over de behandeling. Bij een clear aligner behandeling is het echter aan de patiënt om de behandeling te volgen zoals hem is opgedragen.

Clear aligners (thuis)

Het is geen geheim dat mensen hun tanden recht willen zetten zonder beugel. Daarom bieden verschillende bedrijven een thuisbehandeling aan onder begeleiding van een gediplomeerde tandarts in een telehealth-model.

De belangrijkste conclusie is dat alle zorgnormen voor clear aligners in de kliniek ook moeten gelden voor thuisbehandelingen.

De software en uitlijners die gebruikt worden door thuiszorgaanbieders van clear aligners lijken veel op elkaar. De uitdagingen bij deze behandelingen liggen echter bij de aanvullende behandelingen die alleen in een tandartspraktijk kunnen worden uitgevoerd. We hebben bijvoorbeeld veel gesproken over het aanpassen van de tanden om ruimte te maken. Dat is duidelijk iets dat alleen door een tandarts of orthodontist kan worden gedaan. Zorg er dus voor dat het doe-het-zelf clear aligner bedrijf samenwerkt met kantoren die deze procedures kunnen uitvoeren.

Want, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Symptomen van een temporomandibulaire gewrichtsaandoening zoals bruxisme, hoofdpijn, of spierspanning.

 

Het punt is dat het niet alleen om de tanden gaat. De kaken moeten ook bij elkaar passen.

Dus hier is mijn advies als u DIY orthodontie overweegt. Zorg ervoor dat u zich op uw gemak voelt bij het behandelplan en stel de telezorg-leverancier voldoende vragen om er zeker van te zijn dat uw geval de veel voorkomende valkuilen zal vermijden.

Fineersoorten

Veneers zijn een manier om de tanden recht te zetten zonder een beugel of zelfs een clear aligner. Het concept van fineren is als het renoveren van een huis. Het is hetzelfde huis, maar met wat aanpassingen en nieuwe afwerkingen kan het huis er heel anders uitzien.

Tijdens de vernisjepreparatie brengt de tandarts de buitenkant van de tanden in vorm. Vervolgens maakt hij of zij een mal van de mond en ontwerpt keramische omhulsels op maat die op het oppervlak van de tanden worden gelijmd. Facings kunnen de uitlijning van de tanden veranderen, maar ook de grootte, vorm en kleur.

Fineersoorten zijn de juiste keuze voor patiënten die een indrukwekkend resultaat willen en baat kunnen hebben bij andere veranderingen naast het rechtzetten, zoals wittere tanden of het herstellen van versleten/gebroken tanden. Ze zijn ook een goede keuze voor mensen die zich niet willen vastleggen op maanden of jaren van het rechtzetten van hun tanden met orthodontie. Met facings kan de uitlijning van de tanden in slechts enkele weken worden verbeterd.

Het nadeel van veneers is dat de tandstructuur moet worden verwijderd. Daarom, als u gezonde tanden heeft die een bevredigende vorm en kleur hebben, is het meestal aan te raden om eerst clear aligners te proberen.

Wrap Up: Tanden rechtzetten zonder beugel

We leven in een goede tijd. Als je als volwassene je tanden recht wilt zetten zonder beugel, heb je geluk. Er zijn verschillende goede opties beschikbaar om te voorkomen dat je bij je volgende sollicitatiegesprek een metalen glimlach moet laten zien.

Zoals we hebben besproken, heeft elke optie voor- en nadelen, en sommige opties kunnen voor de ene persoon geschikter zijn dan voor de andere. Praat met een tandarts die u vertrouwt en vraag om hun feedback voordat u zich vastlegt op een bepaalde beslissing.