Als je je ooit hebt afgevraagd of je gaatjes kunt terugdraaien of hoe je tanden kunt remineraliseren, dan ben je een van de velen. Studies blijkt dat tandbederf een van de meest voorkomende ziekten is. In feite heeft 90% van de volwassenen tussen 20-64 jaar tandcariës gehad in hun leven. En ongeveer 1 op de 4 heeft tandbederf dat actief onbehandeld blijft.

Maar betekent het hebben van een gaatje dat je zeker tandheelkundig werk nodig hebt? In dit artikel bespreken we het concept van tandbederf, bespreken we hoe je tanden kunt remineraliseren, en beantwoorden we de vraag...kun je een gaatje terugdraaien?

Wat is een holte

wat is tandbederf en kan je een gaatje terugdraaien

Een holte is wat medisch bekend staat als tandbederf of cariës. En het is precies zoals het klinkt. Het is een gaatje in het oppervlak van de tand.

Maar er is meer aan de hand dan dat. Het is belangrijk te beseffen dat tandbederf progressief is als het niet onder controle wordt gehouden. Als er eenmaal een gaatje in een tand is ontstaan, ontstaat er een defect in de tand dat steeds dieper wordt. De holte wordt steeds moeilijker schoon te maken.

Bacteriën beginnen zich in de holte te vestigen en blijven meer van de tand afbreken. Zij doen dit door een zuur te produceren dat een bijproduct is van hun metabolisme- daarover later meer.

Wat ik wil dat je begrijpt is dat tandbederf de tandstructuur geleidelijk vernietigt. Dit gebeurt door een proces dat demineralisatie heet. Demineralisatie van tanden is precies wat het lijkt. De mineralen van de tand beginnen af te breken en vergaan tot een zachte, zieke structuur.

Kun je een gaatje terugdraaien

Demineralisatie van de tanden is geen continu en eenrichtingsverkeer. Het is een proces dat kan wisselen tussen perioden van demineralisatie en remineralisatie. De structuur van tandglazuur bestaat uit mineralen die zijn georganiseerd in een raster dat hydroxyapatiet wordt genoemd.

Dus als je vraagt, kun je een gaatje terugdraaien, dan is het antwoord...Ja.

Maar met één caveat. Een tand kan alleen remineraliseren als de holte klein is.

Laten we het bespreken.

Een gaatje in het gebit ontstaat wanneer er een proces plaatsvindt waarbij mineralen aan het oppervlak van de tand worden onttrokken. Net als waar we het hierboven over hadden... dat heet demineralisatie. Het ontstaat door zuur dat gedurende een bepaalde tijd op de tanden blijft zitten.

Het zuur kan afkomstig zijn van zure voedingsmiddelen/dranken of kan worden geproduceerd door bacteriën die zich op de tanden bevinden. Demineralisatie wordt dus veroorzaakt door zuur dat de pH-waarde van het tandoppervlak verandert.

Laten we het nu hebben over hoe remineralisatie van tanden werkt.

Het remineralisatieproces is een natuurlijk herstelmechanisme om de mineralen weer op peil te brengen. Nu hier is het voorbehoud. Het kan alleen optreden in de vroege stadia van de vorming van een holte. Cariës is een progressief proces en er is maar weinig tijd voor remineralisatie. Als een gaatje eenmaal voorbij het beginoppervlak van de tand is, kan remineralisatie geen grote hoeveelheden tandstructuur meer herstellen als deze eenmaal verloren is gegaan.

De sleutel tot remineralisatie is het creëren van een omgeving waar de pH-waarde van het tandoppervlak basisch of bijna neutraal is. Bij een neutrale pH worden calcium- en fosfaatmineraalionen vanuit het speeksel opnieuw afgezet binnen de cariësletsel, waardoor zich nieuwe mineralen vormen in het raster van het glazuur.

Dus is er een manier om tanden te remineraliseren door dingen te doen die het proces helpen? Het blijkt van wel. Het komt neer op je dagelijkse levensstijl en gewoontes. Laten we eens kijken naar een aantal dagelijkse gewoonten voor het remineraliseren van tanden in het volgende gedeelte.

Top Zeven Manieren om Tanden te Remineraliseren

Blijf gehydrateerd

Door te hydrateren verhoogt u het vermogen van uw lichaam om speeksel produceren dat essentiële mineralen bevat om de remineralisatie van het tandglazuur te bevorderen en speeksel dient ook als buffer voor het zuur op de tanden.

Verminder voedingsmiddelen met suiker

De bacteriën in de mond gebruiken de suikers die we binnenkrijgen om een zuur bijproduct te produceren. Door minder suikers in uw voeding te gebruiken, hebben de bacteriën minder suiker beschikbaar om te metaboliseren, waardoor de tanden minder zuur worden en minder demineralisatie vertonen.

Eet voedsel met een basische pH

Voedingsmiddelen zoals kaas, groenten en noten hebben een neutrale tot basische pH-waarde en helpen de pH-waarde van het tandoppervlak te neutraliseren.

Verminder voedingsmiddelen die zuur zijn

Voedingsmiddelen zoals frisdrank, energiedrankjes en citrusvruchten hebben een zure pH. Het kan misleidend zijn omdat veel van deze producten zoet smaken, maar toch zuur zijn. Probeer zuur voedsel te beperken, omdat het de neiging heeft het glazuur na verloop van tijd te eroderen en te demineraliseren.

Gebruik gefluorideerde tandpasta

Fluoride is aangetoond dat het de oppervlakte van de tand bindt. Het heeft twee voordelen. Het beperkt het vermogen van bacteriën om een zuur bijproduct van hun metabolisme te produceren. Fluoride-ionen binden zich ook aan het tandoppervlak en remineraliseren de tand door de fluoride-ionen in het hydroxyapatiet-rooster van het glazuur op te nemen. Voor remineralisatie moet fluoride tandpasta is een must.

Spoelen na het eten

Spoelen is een vrij eenvoudige techniek om gaatjes te verhelpen en een eenvoudige methode om tanden te remineraliseren. Als je erover nadenkt, is het gewoon een wascyclus voor je tanden. Stel, je hebt een zuur drankje gedronken of een suikerhoudende snack gegeten, dan helpt spoelen met water om de stoffen weg te spoelen die anders op je tanden zouden blijven zitten en remineralisatie in de weg zouden staan.

Kauwgom

Net als bij spoelen helpt kauwgom de tanden mechanisch te ontdoen van plak, voedsel en stoffen die aan het oppervlak van de tanden kleven. Kauw kauwgom om gaatjes te voorkomen... maar niet zomaar kauwgom. Neem suikervrije kauwgom die Xylitol bevat, dat tandplak bestrijdt, bacteriën doodt die gaatjes veroorzaken en de natuurlijke productie van speeksel stimuleert.

Als ik mijn tanden kan remineraliseren, waarom wil mijn tandarts dan een vulling?

Hoe tandvullingen voorkomen door tanden te remineraliseren

Het probleem met tandbederf is dat als het eenmaal een bepaald punt bereikt heeft, fluoride en mineralen het gebied dat geremineraliseerd moet worden niet meer kunnen bereiken.

Het is te diep.

Het tandbederf zit in wezen vast in de tand en kan zich nog verder uitbreiden. Dat is waarom een tandarts een vulling aanbeveelt. De holte is te diep om te remineraliseren op dat punt.

Hoewel het corrigeren van tandbederf met een vulling voor u misschien teleurstellend lijkt, is het de beste optie tussen twee kwaden. Een vulling voorkomt de voortgang van het tandbederf, wat uiteindelijk kan leiden tot pijnmeer tandglazuur verlies, een abcesof meer complexe procedures zoals een tandkroon, wortelkanaal, of God verhoede ... een extractie.

Afrondend: Kun je een gaatje terugdraaien

Samenvattend, ja, je kunt een gaatje terugdraaien, maar alleen als het gaatje vroeg in het proces is. Vroeg wordt gedefinieerd als minder dan halverwege in het glazuur.

Er zijn manieren om tanden te remineraliseren en net als alle andere gewoonten van een gezonde levensstijl...vereisen ze consistentie over een lange periode van tijd voor de beste resultaten.