Tin fluoride vs natrium fluoride. Wacht wat? Iedereen weet dat fluoride een veelgebruikt actief ingrediënt in tandpasta is, maar wist je dat er twee soorten fluoride zijn? Ja, op dit moment, zijn er twee soorten.

In dit artikel bespreken we de voordelen van fluoride, tinhoudende fluoride versus natriumfluoride, en waarom het allemaal van belang is.

Waarom zit er fluoride in tandpasta

Dus hier is de deal. Volgens de ADAAlle tandpasta's helpen om tandplak mechanisch van de tanden te verwijderen. Alleen al door het poetsen van uw tanden verwijdert u een laagje bacteriën dat zich elke dag op tanden en tandvlees vormt.

Waarom is dat belangrijk? Omdat tandplak de hoofdoorzaak is van tandvleesaandoening en tandbederf.

Maar het mechanische deel van het tandenpoetsen is maar één kant van de medaille. Poetsen is ook gebaseerd op chemie, en dat heeft ook krachtige voordelen. Dus in aanvulling op de mechanische handeling van het poetsen, levert de pasta die we gebruiken ook stoffen die tandbederf en tandvleesproblemen helpen tegen te gaan. Een van de beste middelen die we momenteel hebben is fluoride.

Fluoride tandpasta is gunstig omdat het is aangetoond dat het tandbederf en helpt het tandglazuur te remineraliseren.

En zoals ik hierboven al aangaf, zijn er twee soorten fluoride: tinfluoride en natriumfluoride. Dus hoe kies je een tandpasta met tinfluoride of natriumfluoride? Laten we dat eens bespreken.

Tinfluoride vs. Natriumfluoride

Ik zou niet willen zeggen dat tinfluoride versus natriumfluoride een van die eeuwenoude gevechten is zoals honden- versus kattenliefhebber... of koffie- versus theedrinker. Maar als je een tandpasta moet kiezen, vraag je je misschien af hoe je beslist.

Natriumfluoride en tinfluoride zijn de twee belangrijkste actieve bestanddelen van moderne tandpasta. Eigenlijk is natriumfluoride gebruikelijker, maar het gebruik van tinfluoride neemt snel toe als gevolg van recente studies - daarover later meer.

Beide voorkomen gaatjes. Maar tinhoudende fluoride heeft een duidelijk voordeel. Studies hebben aangetoond dat het in staat is de bacteriën aan te pakken die tandvleesontsteking veroorzaken. In één studiebleek dat deelnemers die tinhoudende fluoride gebruikten aanzienlijk minder tandvleesontsteking en tandvleesbloedingen hadden.

Oké, als je het hebt over tinhoudende fluoride versus natriumfluoride, is het duidelijk dat tinhoudende fluoride een duidelijke voorsprong heeft als het gaat om tandvleesontsteking. Maar hoe zit het met de tanden zelf.

Studies blijkt dat zowel natriumfluoride als tinfluoride het risico op tandbederf ongeveer evenveel helpen verminderen. Zij hebben ook beide de vermogen om te helpen remineraliseren van de tanden voordat er gaatjes ontstaan.

Maar, tinhoudende fluoride schittert nog eens als het gaat om gevoelige tanden. Studies tonen aan dat tinhoudende fluoride helpt de tubuli van de tanden te blokkeren, waardoor de gevoeligheid mogelijk doeltreffender wordt verminderd.

Dus kan tinhoudende fluoride parodontitis terugdraaien?

Wel...ja en nee. Er is meer dat je moet begrijpen over tinhoudende fluoride en tandvleesproblemen.

Ja, van tinfluoride is aangetoond dat het ontstekingen en bloedingen van het tandvlees vermindert, maar zo eenvoudig is het niet. Een groot deel van het probleem met tandvleesontsteking is dat het zich voordoet diep in de pockets die zich vormen langs de zijkanten van de tanden.

Nadat een zak een bepaalde diepte heeft bereikt, meestal 5mm of meer, is het moeilijk voor tinhoudende fluoride om dat gebied te bereiken. Dus ja, het helpt om de kans op parodontitis te verkleinen, maar het kan het niet volledig behandelen zodra het bot- en weefselverlies een bepaald punt bereikt.

U ziet misschien ook advertenties dat tinhoudende fluoride parodontale aandoeningen terugdringt, maar er is een voorbehoud dat u moet begrijpen. Hoewel het de ontsteking van tandvleesaandoeningen vermindert, kan het het veroorzaakte botverlies of tandvleesverlies niet regenereren.

Dat wil niet zeggen dat het een hopeloze situatie is. Het betekent alleen dat de situatie een behandeling bij uw tandarts vereist om de ontsteking in die diepe gebieden langs de tanden te kunnen verminderen.

Wat is tinhoudende fluoride? Zijn de nadelen

wat is tinfluoride en de nadelen

Tinfluoride is eenvoudigweg een fluoride-ion dat aan tin is gebonden. Je hebt het misschien wel eens zien staan in de chemische formule SnF2.

Natriumfluoride is vergelijkbaar. Het is fluoride verbonden aan natrium en het is technisch NaF.

Het is dus belangrijk te begrijpen dat de fluoride de activiteit bewerkstelligt. In beide gevallen is het gebonden aan een ander ion dat het fluoride vrijgeeft zodat het op de tand kan inwerken.

Tot dusver heeft tinfluoride duidelijk meer voordelen, maar zijn er ook nadelen?

Het grootste probleem is dat het de tanden een donkerder kleur kan geven. De vlek poetst er meestal wel af. Vroeger had het ook een slechte smaak en voelde het korrelig aan na het poetsen. Maar er is goed nieuws, sinds 2006 zijn er nieuwere formules die minder snel vlekken veroorzaken.

Tinfluoride vs. Natriumfluoride: Afsluitend

Het belangrijkste is dat fluoride in tandpasta het risico op gaatjes drastisch vermindert, en in het geval van tinfluoride heeft het extra voordelen bij tandvleesontsteking en tandgevoeligheid.

De beste aanbeveling voor een ideale mondgezondheid is eenvoudig. Poets twee keer per dag met een elektrische tandenborstel en fluoride tandpasta, floss één keer per dag en ga elke 6 maanden naar de tandarts.

Doe dat, en je bent op de goede weg voor mondhygiëne.