Weet je wat ik vreemd vind? Het concept van hoe het publiek denkt over overjet versus overbite. Het lijkt erop dat de term overbeet alle aandacht krijgt. De meeste mensen hebben gehoord van een overbeet, maar ze hebben geen idee over overjet tanden.

My FREE Ultimate TMJ Guide will help you understand TMJ disorder in a simple, scientific, and entertaining way.

  We respect your privacy. Unsubscribe at any time.

  Dat is hetzelfde als zeggen dat je weet wat ketchup is, maar dat je nog nooit gele mosterd hebt gezien. Het punt is dat overjet en overbite twee totaal verschillende orthodontische termen zijn, en de meeste mensen verwijzen abusievelijk naar overjet als overbeet. Dat is een probleem, want ze kunnen allebei op verschillende manieren problematisch zijn.

  In dit artikel zullen we het concept van overjet vs overbeet ontrafelen, we zullen het hebben over normale overjet, en ik zal uitleggen waarom overjet een van de meest voorkomende oorzaken is van ernstige tandheelkundige problemen zoals temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ).

  Wat is Overjet?

  Oké, laten we eerst eens antwoorden, wat is een overjet?

  Simpel gezegd is het een meting. Het is de maat van hoe ver de bovenste voortanden uitsteken voor de onderste tanden. En het wordt meestal gemeten in millimeters.

  Als de voortanden ver naar voren staan, is er sprake van een grote overjet. Als de voortanden strak tegen de ondertanden aanliggen is er sprake van een minimale overjet. Een overjet kan zelfs negatief zijn als de ondertanden voor de boventanden staan.

  Dus wat is normaal, vraag je. Normaal is ongeveer 1-2mm.

  De voortanden moeten voldoende ruimte hebben om passief te sluiten - daarover later meer. Maar idealiter moeten ze ook dicht genoeg bij elkaar staan om een scheurende beweging mogelijk te maken, zoals bij het bijten in een maiskolf of een stuk pizza. Een te grote overjet vermindert de mogelijkheid om effectief in voedsel te bijten.

  Overjet vs Overbeet

  overjet vs overbeet

  Oké, nu weet je wat een overjet is. Laten we eens uitleggen wat een overbeet is.

  Een overbeet is ook een maat, maar dan de verticale overlapping van de voortanden. Als de boventanden meer van de ondertanden bedekken, is er sprake van een grote overbeet. Als de boventanden minder van de ondertanden bedekken, is er sprake van een kleine overbeet. Zie overbeet als het rolgordijn van een raam. Als het rolgordijn helemaal naar beneden is, is dat analoog aan een grote overbeet en als het rolgordijn omhoog is, is dat een kleine overbeet.

  Een normale overbeet is meestal tussen de 2-4 mm.

  Kan overjet problemen veroorzaken met mijn tanden?

  Reken maar dat het kan. De overjet is een beetje als goudlokje en de drie beren. Te weinig of te veel zijn beide problematisch. Het is het beste als het precies goed is.

  Sommige overjets zijn mild en nauwelijks merkbaar, er is een drempel buiten het normale bereik die in orde kan zijn. Maar waar ik het over wil hebben is wanneer het ernstig klein of groot is. Laten we eerst eens praten over wat er gebeurt met een grote overjet.

  Als de overjet groot is, betekent dit dat de voortanden niet in harmonie zijn met de rest van het gezicht. Dit kan leiden tot problemen met bijten of kauwen. Maar het kan ook voorkomen dat uw lippen zich op natuurlijke wijze sluiten.

  Een ernstige overjet kan cosmetische problemen veroorzaken.

  Je kunt je voorstellen dat als je tanden je lip omhoog houden, en voorkomen dat hij sluit, dat asymmetrie zou de uiterlijke vorm van het gezicht kunnen veranderen.

  Het kan ook functionele problemen veroorzaken.

  U kunt ook spraakproblemen krijgen, of vaak de binnenkant van uw wang. En tenslotte, als de overjet erg groot is, ontstaat er een verhoogd risico op trauma aan de voortanden. Omdat de tanden meer naar voren staan, is er een verhoogde risico van contact met hen als er een slag in de mond is. Dit zijn allemaal slachtoffers van een grotere overjet.

  Kan een overjet TMJ-stoornis veroorzaken?

  TMJ: De temporomandibulaire gewrichten en spieren. Medisch nauwkeurige 3D illustratie.

  Het is u waarschijnlijk opgevallen dat we veel hebben gesproken over wat er gebeurt als de overjet groot is. Maar u vraagt zich waarschijnlijk af wat er gebeurt als de overjet te klein is.

  Als de overjet erg klein is, betekent dit dat de tanden vooraan in de mond erg dicht op elkaar staan. U kunt zich voorstellen dat dit onnodige druk legt op de voortanden. De tanden kunnen dan gemakkelijker afbreken of afbreken. En het zet ook druk op de botstructuur van de tanden waardoor het risico op parodontale aandoening. Soms, als de overjet te beperkend is, kunnen de tanden zelfs wiebelen door de normale bijtkracht. Dit zijn allemaal aanwijzingen dat de ruimte beperkt is.

  Maar dat is nog maar het begin. Wat ik wil dat je je realiseert is dat het niet alleen om de tanden en het tandvlees gaat. Het beïnvloedt het hele hoofd. Sta me toe het uit te leggen.

  Ik wil dat je je voorstelt dat een deur zich sluit in een deurpost die te krap is. Raad eens wat er gebeurt. Om de deur te sluiten moet je hem toch dichtslaan? Ja, je kunt de deur sluiten, maar al die spanning verslijt de deur en ook de scharnieren.

  Hetzelfde gebeurt met de kaak als de overjet strak is. Je kunt je mond sluiten, maar uiteindelijk komt er spanning op de tanden en de scharnieren van de kaak, de TMJ.

  De boodschap is dus dat wanneer een overjet te beperkt is, het gebrek aan ruimte het risico op TMJ-stoornis.

  Hoe weet u of overjet bijdraagt aan TMJ-stoornis

  De beste manier om te weten of een overjet een probleem veroorzaakt, is aan de hand van de symptomen. Als u het gevoel heeft dat uw voortanden niet op een comfortabele plaats sluiten, is dat een aanwijzing dat een overjet een factor kan zijn. Het verhoogt het risico op een TMJ stoornis aanzienlijk.

  TMJ stoornissen kunnen milde tot ernstige symptomen veroorzaken, zoals:

  • pijn bij het kauwen
  • pijn in de oor
  • pijnlijk geklik of knallende als je je mond open of dicht doet
  • vergrendeling van de kaak
  • hoofdpijnen
  • spanning en pijn in de spieren van het gezicht.

  Wat zijn de oorzaken van overjets?

  De overjet kan door verschillende factoren worden veranderd. Sommige zijn genetisch bepaald, gewoon door de ontwikkeling van de kaken.

  Externe factoren kunnen de ontwikkeling van een overjet veroorzaken. Enkele van deze zijn:

  • Duim zuigen
  • Langdurig gebruik van een fopspeen of fles
  • Overdreven tongduwen
  • Crowding van tanden
  • Verstandskiezen ook verwijderd laat
  • Late groei van volwassen tanden

  Hoe repareer je een overjet

  Als u een lichte overjet heeft, is behandeling misschien helemaal niet nodig. Er zijn een aantal veel voorkomende opties beschikbaar om het te verbeteren. Laten we er eens een paar bekijken,

  Orthodontie zoals beugels of Invisalign

  Orthodontie kan worden gebruikt om de stand van de tanden en de kaak te verbeteren. De proces kan de overjet vaak in een gunstiger positie brengen.

  Fineersoorten

  Tandheelkundige fineren zijn een manier om de uitlijning en vorm van de tanden te veranderen zonder orthodontie. A cosmetische tandarts zal de tanden in een betere positie brengen en ze dan fineren zodat ze de ideale vorm hebben in de verbeterde uitlijning

  Kroon

  Tandkronen zijn een soortgelijk proces als facings voor het verbeteren van de overjet. De uitzondering is dat een kroon geïndiceerd is wanneer een tand al vele malen gevuld is geweest of wanneer een groter gedeelte van de tand veranderd moet worden. Net als facings kunnen kronen de tanden een betere vorm geven en de hele stand van de tanden veranderen.

  Overjet vs Overbeet: Afrondend

  Dus daar heb je het. Alles wat je moet weten over het verschil tussen overjet en overbite. Nu kun je begrijpen dat de termen gewoon tandheelkundige metingen zijn. Iedereen heeft een overbeet en een overjet, het is gewoon dat mensen ten onrechte de termen synoniem gebruiken.

  Mensen praten er ook alleen echt over als er een probleem is met de meting. Maar het zijn standaardmaten die voor alle mensen gelden, net als gewicht en lengte.