Mijn tand doet pijn als ik erop bijt. Heb je je dat ooit afgevraagd?

Als dat zo is, bent u een van de velen. Pijn bij het bijten is een van de meest voorkomende vormen van tandpijn.

In dit artikel bespreken we waarom het gebeurt, en leg ik uit wat de meest voorkomende redenen zijn voor pijn bij het bijten.

Tanden zijn ontworpen om te kauwen

De tanden zijn gulzig voor straf. Het glazuur van de tanden is het meest duurzaam materiaal in het menselijk lichaam. Het glazuur is zelfs sterker dan botten. Dus als tanden zo sterk zijn, waarom doen ze dan pijn?

Nou, de tanden hebben een behoorlijk zware taak. Ze zijn verantwoordelijk voor het kauwen van voedsel elke dag, en worden onderworpen aan allerlei extra activiteiten zoals tandenknarsen, knarsen, en zelfs nagelbijten. Dat alles komt neer op een bijna constant niveau van kracht die kan oplopen tot meer dan 200 pond aan kracht. Dat is veel kracht op de tanden.

Hoewel de tanden meestal vrij veerkrachtig zijn, zijn er situaties die gevoeligheid kunnen veroorzaken. Laten we het eens hebben over de meest voorkomende oorzaken van waarom een tand pijn doet als je erop bijt.

Pijnlijke tanden als ik op mijn tanden bijt - de oorzaken

Een tand is groter dan de rest

De tanden zijn ontworpen om op elkaar te bijten met relatief gelijke hoeveelheden druk. Als een tand groter is dan de andere tanden ernaast, komt er meer druk op te staan. Meer druk op een tand kan pijn veroorzaken. De tand kan gevoelig aanvoelen als u erop bijt en u kunt zelfs een hoofdpijn aan die kant.

De meest voorkomende oorzaken van een te lange tand zijn na een nieuwe vulling of kroon is voltooid. Het komt vrij vaak voor dat een tandheelkundige behandeling kort na voltooiing moet worden bijgesteld. Soms is het moeilijk om precies de ideale tandhoogte te bereiken wanneer de patiënt verdoofd is.

Met een markeerpapiertje kan de tand worden beoordeeld en kan het gebied waar te veel druk wordt uitgeoefend gemakkelijk worden aangepast.

Grote holte in een tand

Weet je nog dat we zeiden dat glazuur het sterkste materiaal in het lichaam is? Nou, zelfs glazuur kan afbreken.

Die uitsplitsing wordt een holte genoemd. A holte creëert een klein gaatje in de tand. De tand wordt gevoelig.

Een gaatje maakt een tand gevoelig omdat een breuk in het glazuur ervoor zorgt dat de sensaties gemakkelijker worden doorgegeven aan de zenuw in de tand. In het beginstadium van een gaatje kan een tand licht gevoelig zijn bij het bijten of temperaturen van voedsel.

Als een gaatje lang genoeg doorgaat, veroorzaakt het uiteindelijk infectie en zwelling van de tandwortel. Dat heet een tandheelkundig abces. In dat geval is de pijn duidelijker. U kunt een kloppend gevoel hebben dat blijft hangen als u op de tand bijt of als u het tandvlees rond de tand aanraakt. Een abces wordt genezen door een wortelkanaal.

Gebarsten tand

tand doet pijn als ik bijt van gebarsten tand

Soms kan een tand verwond raken, waardoor er een scheurlijn ontstaat die de tand in twee stukken splitst. Tekenen van een gebarsten tand zijn hevige pijn bij het bijten, parodontale putjes op de plaats van de barst en soms het bewegen van de tand bij het neerbijten.

Als een tand pijn doet als je erop bijt, sluiten ze een breuk uit. Een tandarts kan een tand beoordelen met röntgenfoto's. Zij kunnen gemakkelijk vaststellen of er een barst in de tand zit en hoe ernstig de breuk is.

Als alleen het bovenste gedeelte van de tand gebroken is, kan hij meestal worden hersteld met een wortelkanaal en een tandkroon. Als de tand echter ernstig doormidden is gebroken, is er een kans dat hij niet meer te redden is.

Sinus druk of congestie

Het kan gemakkelijk zijn te vergeten dat de bovenkant van de mond en de onderkant van de neus onmiddellijk naast elkaar liggen. De wortels van de boventanden steken op bepaalde plaatsen zelfs gedeeltelijk in de sinus uit. Dus als de tanden en de sinus zo dicht bij elkaar liggen, is het gemakkelijk te begrijpen dat druk in de sinus kan druk op de tanden veroorzaken.

Wanneer de sinussen verstopt of ontstoken zijn, kunnen de tanden tijdelijk gevoelig worden bij het bijten. Meestal worden de boventanden door de sinus aangetast - van de laatste tand tot de vierde tand van achteren.

Tandvleesontsteking

Het gebit is als een huis en het tandvlees is als een fundering. Net zoals een huis niet kan blijven staan op een wankele fundering, zo is het ook met de tanden. Als het tandvlees ontstoken is of de tanden loszitten als gevolg van een tandvleesontsteking, dan kunnen ze gemakkelijk worden overweldigd door de druk van het kauwen.

Daarom, tandvleesaandoening kan in sommige gevallen ook pijn veroorzaken bij het bijten.

Tanden doen pijn als ik naar beneden bijt- Afsluiten

Soms kan een gevoelige tand een flits zijn. Als u een lichte gevoeligheid heeft, moet u het een dag of twee in de gaten houden. Maar als uw pijn verergert of niet verbetert, laat er dan een tandarts naar kijken. Vaak kan een eenvoudige oplossing ervoor zorgen dat de tand veel beter aanvoelt. En als er iets ernstigers aan de hand is, is het veel voorspelbaarder om eerder in het proces te behandelen.