Scheve tanden zijn een veel voorkomende tandheelkundige klacht. Studies schatten dat meer dan de helft van alle kinderen een behandeling zoekt voor scheve tanden. En daar blijft het niet bij. Door extra groei na een beugel, het doorkomen van verstandskiezen en gewoonten die we op volwassen leeftijd ontwikkelen, kunnen de tanden terugvallen en als volwassene weer scheef komen te staan.

In dit artikel zullen we ons richten op veranderingen die vaak leiden tot scheve tanden na een beugel. We zullen de vragen beantwoorden of verstandskiezen scheve tanden veroorzaken, of de tanden bewegen na verstandskiezen, en welke factoren scheve tanden bij volwassenen veroorzaken.

Kunnen verstandskiezen scheve tanden veroorzaken?

De studies over de vraag of verstandskiezen het doorkomen van tanden veroorzaken, spreken elkaar al tientallen jaren tegen. Dat kan echter misleidend zijn omdat het onmogelijk is om alle variabelen effectief te controleren gedurende de tijd dat de tanden doorkomen.

De realiteit is dat de oorzaak van het naar elkaar toegroeien van tanden vrij eenvoudig is. Het is een kwestie van, is er genoeg ruimte in de mond voor het aantal aanwezige tanden?

Als de lengte van de tanden langer is dan de lengte van de kaak, dan moeten de tanden samengedrukt worden om te passen.

Tanden zijn als een overvolle metro. Ja, er kunnen meer mensen in de wagon, maar dat gaat ten koste van de ruimte voor de mensen die er al in zitten.

De verstandskiezen in de mond doorkomen in de late tienerjaren. Dat is ongeveer 5 jaar na de rest van de tanden. Soms komen de verstandskiezen onder een rare hoek door, en soms komen ze recht door. Dat alles verhoogt risico op problemenmaar hoe dan ook, het is hetzelfde concept voor elke tand die doorkomt.

Het komt allemaal neer op één vraag. Is er genoeg ruimte voor de doorkomende tand?

Als er niet genoeg ruimte is en de tand erin slaagt op te drukken door het tandvleeszal de patiënt waarschijnlijk verschuiven en verdringen.

Gaan tanden terug staan na verstandskiezen trekken?

Dit is een veelgestelde vraag. Mensen met scheve tanden vragen zich vaak af of hun tanden terug zullen schuiven als ze hun verstandskiezen eruit. Dat zou mooi zijn, maar helaas, zo werkt het niet.

Tanden zijn eenvoudige wezens. Tanden bewegen als er kracht op wordt uitgeoefend.

Als er geen kracht op de tanden staat, zullen ze meestal niet uit zichzelf bewegen. Daarom, als je je verstandskiezenHet is misschien goed voor de gezondheid, maar scheve tanden komen niet op magische wijze recht te staan door ze naar achteren in de ruimte te schuiven.

Maar ik zeg dat met een voorbehoud. Hoewel de tanden niet uit zichzelf op één lijn komen, is het een gebruikelijke techniek om de verstandskiezen te verwijderen voor de orthodontie. Beugels of clear aligners kunnen de tanden beter uitlijnen zonder de verstandskiezen.

Als u overweegt om scheve tanden te laten corrigeren, is het dus meestal een goed idee om eerst uw verstandskiezen te verwijderen als de ruimte daaromheen beperkt is. Bij orthodontie voor volwassenen verwijdert u de verstandskiezen vóór de orthodontie. Niet andersom.

Externe krachten die scheve tanden veroorzaken: TMJ, Bruxisme, hoektanden, en gewoontes

We hadden het over tanden die van kracht veranderen. Het is simpel dat.

De tanden bewegen weg van een duwende kracht en in de richting van een trekkende kracht. De tanden weten niets van uitlijning of een mooie glimlach. Ze geven alleen om kracht.

Oke, niet dat je dat hebt, laten we praten over de beet. Als je opent en sluit, zou het ideaal zijn als de tanden perfect sluiten met gelijke kracht. Maar in werkelijkheid, is dat niet wat er meestal gebeurt. Als we op elkaar bijten kunnen sommige tanden harder op elkaar slaan dan andere. De tanden die met meer kracht worden geraakt, hebben de neiging te bewegen. Het is een natuurlijke reactie om de druk gelijk te maken, zelfs als het uit lijn is.

En dat is nog maar het normale openen en sluiten. Hoe zit het als je zou klemmen en knarsen? Het zijwaarts knarsen of de voorwaartse en achterwaartse beweging voegt ook extra krachten toe aan de tanden. Iemand die klemmen en maalt is vaak in wezen het toepassen van een schommelende beweging. Die kracht kan verschuivingen veroorzaken.

Als u gewoontes hebt als nagelbijten of vaak op pennen kauwen, oefent dat ook een ongelijke kracht uit op de tanden, waardoor ze na verloop van tijd kunnen verschuiven.

En tenslotte staan de tanden ook binnen het kader van de rest van het lichaam. De lippen en de wangen functioneren allemaal rond de tanden als we lachen en kauwen. Er zijn kleine pezen die vastzitten aan het tandvlees naast de tanden. Deze pezen worden frenums genoemd. De frenums binden onze lippen en wangen naar beneden. Maar daardoor oefenen ze een trekkracht uit op het tandvlees rond de tanden als we glimlachen. Die kracht kan ook leiden tot het verschuiven van de tanden, meestal in een spagaatstand.

Veel voorkomende valkuilen die scheve tanden veroorzaken

scheve tanden en beugels

Als je orthodontie hebt gehad en je tanden zijn verschoven, komt het allemaal neer op de beugels.

Hier is de realiteit. De meeste kinderen die op jonge leeftijd orthodontie laten doen, hebben uiteindelijk rechte tanden. En ze blijven een tijdje recht.

Maar dan in hun late tienerjaren, gebeurt er onvermijdelijk iets. Ze verliezen hun beugel.

En misschien zijn ze op dat moment op de universiteit, in het leger, of hebben ze gewoon geen tijd om op tijd naar hun orthodontist te gaan. Het is een complexe periode in het leven. Daarom is de jongvolwassenheid een veel voorkomende periode van orthodontische terugval die we keer op keer zien. Dus bewaar de beugel op een veilige plaats.

Wil je een andere veel voorkomende valkuil weten die scheve tanden veroorzaakt?

Huisdieren

Hoe lief ze ook zijn, huisdieren zijn grote boosdoeners als het gaat om het kauwen op prothesen. Wij laten beugels immers op het aanrecht liggen en voor een huisdier is dat hetzelfde als eten laten liggen. Er wordt op de beugel gekauwd, meestal op het meest ongelegen moment, en natuurlijk verstrijkt er genoeg tijd en verschuiven de tanden.

Pas dus op voor deze twee veelvoorkomende valkuilen om terugval na een beugel of clear aligners te voorkomen.

Scheve tanden: De kern van de zaak

Waar het op neerkomt is dat tanden, in voor- en tegenspoed, dynamisch zijn. Scheve tanden kunnen worden verbeterd door dezelfde principes die ze in de eerste plaats veroorzaken.

Maar als we de uitlijning niet handhaven met beugels, ontstaan er krachten waardoor de tanden na verloop van tijd langzaam gaan wijken.

Het komt er dus op neer dat het behouden van een uitgelijnd gebit net zo eenvoudig is als het consequent dragen van een retainer 's nachts terwijl u slaapt, gedurende een lange periode.