Er zijn talloze mogelijkheden om uw tanden recht te zetten en er beter uit te laten zien. Van traditionele beugels tot transparante uitlijners en zelfs facings zijn er zeker opties. Maar met alle verschillende soorten beugels die er zijn, vraagt u zich misschien af wat voor u de beste manier is om uw tanden recht te zetten.

Voordat u de verschillende soorten benaderingen doorneemt, is het een goed idee om te bedenken waarvoor een beugel bedoeld is: ze dwingen uw tanden langzaam in bepaalde richtingen te bewegen. Ze veranderen niet alleen de stand van uw tanden, maar ook de stand van uw kaak en uw beet. Als onderdeel van dat proces wordt ook het onderliggende bot van uw kaak veranderd.

U ziet dus waarom het belangrijk is om het juiste type beugel te kiezen voor uw specifieke tandheelkundige behoeften.

Er zijn vele merken en vele claims. Dit artikel zal een overzicht geven van de meest gebruikte opties in beugels. Er zijn zelfs manieren om je tanden recht te zetten zonder beugel.

Dus, laten we eens kijken naar de manieren waarop een orthodontist of cosmetische tandarts kan je helpen rechtere tanden te krijgen.

Soorten beugels

Traditionele draadbeugels

Met de advent van duidelijke uitlijners, zou je denken dat draad beugels tot het verleden behoorden. Maar er is een reden waarom beugels nog steeds in gebruik zijn, en wel omdat ze uw orthodontist de meeste hefboomwerking en kracht geven om soorten beweging te bereiken die andere soorten uitlijners niet kunnen.

Gelukkig is een beugel tegenwoordig lichter. De roestvrijstalen metalen beugels worden aan uw tanden bevestigd met tandheelkundig cement of via metalen banden die elke tand omsluiten. Vervolgens worden ze met elkaar verbonden met een dunne draad die druk uitoefent op de tanden om ze langzaam in de gewenste stand te zetten.

Sommige beugels worden aan de beugels vastgehouden met kleine elastiekjes die elke keer dat de orthodontist uw beugel aandraait worden vervangen. Sommige beugels (ook wel zelfligerende beugels genoemd) hebben beugels die deze elastiekjes (ook wel o-ringen of ligaturen genoemd) niet nodig hebben.

De kosten van een metalen beugel variëren meestal van ongeveer $3.000 tot $7.000, en het duurt iets minder dan een jaar tot drie jaar om de aanpassing te voltooien.

Keramische beugels

soorten beugels illustratie en hoe de tanden recht te zetten

Het beste aan keramische beugels is dat ze minder opvallen dan traditionele beugels. Ze behoren tot de soorten beugels die meer lijken op traditionele beugels. Het verschil zit hem in de kleur van de beugels en het type boogdraad dat wordt gebruikt om ze met elkaar te verbinden. Ze worden op uw tanden bevestigd met een doorzichtig of tandkleurig keramisch materiaal.

Zoals te verwachten is, is een keramische beugel niet zo duurzaam als een metalen beugel. Het kan dus langer duren voordat de gewenste beweging is voltooid en er zijn meer bezoeken aan de orthodontist nodig om gebroken beugels te repareren.

Keramische beugels kosten over het algemeen iets meer dan metalen beugels: van $4.000 tot $8.000.

Clear Aligners

Invalideer en andere clear aligners zijn op maat gemaakte, dienbladachtige apparaten die over uw tanden worden vastgeklikt met behulp van tandkleurige knoppen (hulpstukken) waarmee uw tanden kunnen worden bewogen.

Ooit werd gedacht dat clear aligners minder effectief waren dan een beugel. Maar tegenwoordig kunnen clear aligners in de meeste situaties de tanden net zo effectief laten bewegen als een traditionele beugel. Zelfs als u bijvoorbeeld matige gebitsproblemen heeft, zoals scheve tanden of een overbeet, kunnen clear aligners een goede oplossing voor u zijn.

De sleutel tot succes met clear aligners komt neer op therapietrouw. Omdat traditionele beugels vastzitten, is er weinig variatie in de behandeling die de tandarts voor ogen heeft. Bij clear aligners zijn ze echter uitneembaar. De patiënt moet ze volgens de instructies dragen om de behandeling op schema te houden.

Clear aligners worden ook over het algemeen niet aanbevolen voor kinderen en jonge tieners, omdat clear aligners in tijden van groei moeilijk te forceren zijn. Bovendien hebben kinderen het vaak moeilijk met het consequent dragen van de aligners.

Clear aligners bieden het duidelijke cosmetische voordeel dat ze bijna onzichtbaar zijn. U kunt ze ook uitdoen om te eten en schoon te maken.

Clear aligners variëren meestal in kosten van $3,000 tot $7,000.

DIY Clear Aligners

Hoewel er een overvloed aan doe-het-zelf clear aligners online te vinden is, en ze over het algemeen minder kosten dan aligners die door een orthodontist worden gebruikt ($1.900 tot $5.500), ga je voorzichtig te werk.

De software en aligners die worden gebruikt door thuiszorgaanbieders van clear aligners lijken sterk op die welke door orthodontisten in de praktijk worden gebruikt.

Maar, en dit is een grote "maar," dat is waar de overeenkomsten ophouden. DIY aligners worden niet geleverd met het type standaardbehandeling dat je alleen in een tandartspraktijk kunt krijgen.

Onthoud dat als we het hebben over het rechtzetten van tanden, het niet alleen om de tanden gaat. Uw kaken moeten ook passen. Als u uw tanden verkeerd uitlijnt, kunt u last krijgen van hoofdpijn, spierspanning en problemen als tandenknarsen en aandoeningen aan het temporomandibulaire gewricht (TMJ).

My FREE Ultimate TMJ Guide will help you understand TMJ disorder in a simple, scientific, and entertaining way.

  We respect your privacy. Unsubscribe at anytime.

  Nog iets om over na te denken DIY aligners: voor het beste resultaat moet u ze minstens 22 uur per dag dragen. Dat betekent 22 uur waarin eventuele bestaande mondproblemen onder plastic zitten, waardoor de bacteriegroei kan exploderen. Het is dus op zijn minst noodzakelijk dat u naar uw tandarts gaat voor een volledige controle en gebitsreiniging voordat u begint met het rechtzetten van uw gebit.

  Linguale beugels

  Met beugels die aan de achterkant van uw tanden worden bevestigd, biedt een linguale beugel een "onzichtbaar" alternatief voor een traditionele draadbeugel. Linguale beugel kan dezelfde soort uitlijningsproblemen corrigeren als conventionele beugels die aan de voorkant van uw tanden worden bevestigd.

  Nogmaals, veel hangt af van uw specifieke tanduitlijning. Als u bijvoorbeeld een diepe overbeet hebt, kunnen uw tanden tegen de beugels schuren, waardoor ze breken.

  Alle beugels kunnen uw spraak tijdelijk veranderen, maar met name een linguale beugel kan een lispeling veroorzaken die moeilijker te overwinnen is - meestal duurt dit ongeveer een maand na plaatsing.

  Omdat ze moeilijker te plaatsen zijn en vaak meer maatwerk vereisen, kan een linguale beugel duurder zijn: variërend van $5.000 tot $13.000.

  Tanden rechtzetten zonder beugel

  Fineersoorten

  Fineersoorten zijn een manier om de tanden recht te zetten zonder een beugel of zelfs clear aligners te hoeven gebruiken. Het zijn omhulsels van keramiek of porselein, die op maat worden gemaakt en aan de voorkant van uw tanden worden bevestigd. Als ze eenmaal op uw tanden zijn bevestigd, is het ultradunne materiaal vrijwel niet van echt te onderscheiden. Fineersoorten kan ook het zware werk doen van het "repareren" van problemen, zoals het verbeteren van het uiterlijk van scheve, afgebroken of open tanden.

  Veneers zijn de juiste keuze voor patiënten die een indrukwekkend resultaat willen en naast uitlijning ook andere veranderingen nodig hebben, zoals wittere tanden of versleten/gebroken tanden repareren.

  Ze zijn ook een goede keuze voor mensen die zich niet willen vastleggen op maanden of jaren van het rechtzetten van hun tanden met orthodontie. Fineersoorten kan de uitlijning van de tanden in slechts een paar weken verbeteren.

  Het nadeel van facings is dat er tandstructuur moet worden verwijderd. Als u gezonde tanden hebt die qua vorm en kleur in orde zijn, is het daarom meestal aan te raden om eerst clear aligners te proberen.

  Soorten beugels & hoe tanden recht te zetten: Afsluiten

  De beste manier om erachter te komen welk type beugel voor u geschikt is, is om te beginnen met uw tandarts. Hij of zij zal u helpen om de voordelen en risico's van elke optie te bepalen, afhankelijk van uw situatie.

  Het komt neer op prioriteiten. Een volwassene die zijn tanden onopvallend recht wil zetten, kan kiezen voor een transparante beugel, een kind dat nog in de groei is kan het beste kiezen voor een traditionele beugel en iemand met verkleurde tanden of afgebroken tanden kan kiezen voor facings om meerdere problemen in één keer te corrigeren.

  Maar hier komt het op neer: Vaak is er meer dan één optie om tanden recht te zetten voor elke persoon. Uw cosmetische tandarts kan u helpen om te beslissen wat het beste voor u is.