Als je je afvraagt of verstandskiezen TMJ kunnen veroorzaken, denk je waarschijnlijk. Goh, kunnen verstandskiezen dat ook? Ze zijn al een veel voorkomende nachtmerrie voor elke tiener. Doen verstandskiezen iets goeds?

In dit artikel zullen we het hebben over TMJ-stoornis en verstandskiezen. We zullen antwoorden op de vraag of geïmpacteerde verstandskiezen TMJ veroorzaken, en we zullen bespreken of TMJ stoornis kan worden veroorzaakt door verstandskiezen te verwijderen.

My FREE Ultimate TMJ Guide will help you understand TMJ disorder in a simple, scientific, and entertaining way.

  We respect your privacy. Unsubscribe at any time.

  Kunnen geïmpacteerde verstandskiezen TMJ veroorzaken?

  Het korte antwoord is: Ja, verstandskiezen kunnen leiden tot TMJ-stoornis. Maar het lange antwoord is gecompliceerder. Hoewel verstandskiezen TMJ kunnen veroorzaken, doen niet alle verstandskiezen dat.

  Het is hangt af van.

  Dus de volgende logische gedachte, je vraagt je waarschijnlijk af, waar hangt het van af? Het is eigenlijk vrij simpel. Slechte plaatsing van de verstandskiezen is een van de vele oorzaken van TMJ stoornis.

  Laten we het bespreken.

  Twee manieren waarop geïmpacteerde verstandskiezen TMJ kunnen veroorzaken

  Het grote plaatje is dat de plaatsing van verstandskiezen de problemen veroorzaakt. Verstandskiezen op zich zijn niet slecht. Het probleem is dat de verstandskiezen het laatst doorkomen in de mond. Alle andere tanden hebben al geworsteld om hun plaats, en tegen de tijd dat de verstandskiezen er zijn, is de ruimte vaak al krap.

  Dus, wat doet een verstandskies als er niet genoeg ruimte voor is? Hij probeert het toch... en hij wordt creatief.

  In plaats van recht naar binnen te komen, worden de verstandskiezen gedwongen uitbarsten in een hoek om ruimte te maken. Het resultaat is dat veel verstandskiezen een onhandige stand hebben ten opzichte van de rest van de tanden.

  Vandaar, dat is het probleem. De verstandskiezen zijn niet alleen te laat op het feest, maar ze verstoren het feest ook.

  Laten we het eens hebben over hoe de positie TMJ-pijn veroorzaakt.

  De verstandskiezen komen hoger dan de rest

  Ik wil dat je even denkt aan de onderkaak. Vanuit biologisch oogpunt is het een lichaamsdeel, maar vanuit natuurkundig oogpunt is het een simpel scharnier en hefboom.

  Natuurkunde? Volg me.

  De reden waarom dit belangrijk is, is omdat fysica een groot deel uitmaakt van TMJ stoornis. De onderkaak opent en sluit zich rond een steunpunt. Vanuit natuurkundig oogpunt, wordt de meeste hefboomwerking bereikt dichter bij het steunpunt. Meer hefboomwerking is gelijk aan meer kracht.

  Als je het over de verstandskiezen hebt, die zitten het verst naar achteren in de mond. Ze liggen het dichtst bij het steunpunt. Daarom genereren verstandskiezen aanzienlijk meer kracht dan de tanden verder naar voren in de mond.

  Dus als een verstandskies zelfs maar iets uit de stand doorbreekt en hoger komt te staan dan de rest van de tanden, ontstaat er een krachtige, onevenwichtige kantelkracht bij het sluiten van de kaak.

  Het resultaat van een verstandskies die te hard doorkomt, is een aanzienlijke belasting van het scharnier van de kaak en de spieren die het scharnier aandrijven. Dat leidt tot een groot aantal symptomen van een TMJ-stoornis.

  De verstandskiezen kantelen de andere tanden naar voren

  De studies over de vraag of verstandskiezen het doorkomen van tanden veroorzaken, spreken elkaar al tientallen jaren tegen. Dat kan echter misleidend zijn omdat het onmogelijk is om alle variabelen effectief te controleren gedurende de tijd dat de tanden doorkomen.

  Maar laten we studies even terzijde schuiven en verstandiger naar verstandskiezen kijken.

  Het antwoord op de vraag of verstandskiezen de andere tanden naar voren kunnen duwen is een eenvoudige zaak. Het komt neer op ruimte. Specifiek- is er genoeg ruimte in de mond voor ze om door te komen?

  Als er niet genoeg ruimte is en de verstandskies blijft doorkomen, wat dan? De verstandskies gaat de andere tanden uit de weg duwen. Twee tanden kunnen niet dezelfde ruimte delen.

  Dus als de verstandskiezen de andere tanden naar voren duwen, hoe veroorzaakt dat TMJ?

  De reden is dat alles naar voren schuift, waardoor verdringing aan de voorkant van de mond. Dat is belangrijk. Als de voortanden op elkaar staan, is er meer druk aan de voorkant van de mond. Druk aan de voorkant dwingt de kaak naar achteren.

  Met andere woorden, de voortanden sluiten strakker, zodat de kaak compenseert door verder naar achteren te sluiten dan voorheen. Dat is een groot probleem.

  Omdat de schedel en het oor direct achter de kaak liggen, worden deze gebieden zwaar belast als de kaak zelfs maar iets verder naar achteren sluit. Een kleine verandering van positie naar achteren veroorzaakt symptomen zoals spierspanning, volheid van het oor, hoofdpijnenen oorsuizingen.

  Kan TMJ stoornis veroorzaakt worden door het verwijderen van verstandskiezen?

  Kan het verwijderen van verstandskiezen TMJ veroorzaken

  Met dit alles gezegd, denk je waarschijnlijk dat het het beste is om verwijder de verstandskiezen voordat ze problemen veroorzaken. En in de meeste gevallen is dat ook zo.

  Maar wat als je verstandskiezen zijn getrokken en je hebt pijn in je kaak. Je vraagt je waarschijnlijk af of TMJ veroorzaakt kan worden door het trekken van verstandskiezen?

  Het antwoord is ja TMJ-stoornis kan worden veroorzaakt door het verwijderen van verstandskiezen, maar meestal slechts tijdelijk. Immers, voor het verwijderen van de verstandskiezen is er een belasting voor de kaak en zwelling wat TMJ-achtige symptomen veroorzaakt gedurende een paar weken.

  Het is echter uiterst zeldzaam dat een verstandskiezen extractie procedure om TMJ stoornis permanent te veroorzaken.

  Veel mensen merken dat hun TMJ-symptomen begonnen rond dezelfde tijd dat hun verstandskiezen werden getrokken, waardoor je zou kunnen denken dat het door de ingreep kwam. In de meeste gevallen is de timing echter toevallig, en kan de aandoening meestal worden verholpen door andere onderliggende oorzaken te behandelen.

  Verstandskiezen en TMJ: de kern van de zaak

  Verstandskiezen moeten deel uitmaken van de evaluatie bij het uitsluiten van oorzaken van TMJ-stoornissen. Vaak zijn ze direct of indirect gerelateerd aan de etiologie van de symptomen.