When people have pain opening and closing their jaw, the phrase TMJ muscles may not immediately come to mind. After all, when you have pain in your jaw you might think it’s from a tooth, from the jaw, or from the TMJ joint itself.

Toch zijn de spieren die betrokken zijn bij de TMJ-functie vaak een van de meest bepalende oorzaken van TMJ-pijn.

My FREE Ultimate TMJ Guide will help you understand TMJ disorder in a simple, scientific, and entertaining way.

 

Download TMJ Guide

We respect your privacy. Unsubscribe at anytime.

In dit artikel bespreken we de spieren van TMJ-stoornissen, waarom u spierpijn voelt, en hoe u de kaakspieren kunt ontspannen tijdens een aanval van TMJ-pijn.

TMJ stoornis, spieren en pijn

Er zijn talrijke hoofd- en nekspieren die pijn kunnen veroorzaken. Maar ze hebben allemaal één overeenkomst: een spier wil gebruikt worden op de manier waarvoor hij bedoeld is.

Wat er gebeurt wanneer een spier pijn vertoont, is dat de spier werd verrekt op een manier waarvoor hij niet bedoeld is.

Denk aan een gewichtheffer in een sportschool. Als de juiste vorm en gewichtskeuze worden aangehouden, kunnen de spieren na een training een lichte gevoeligheid vertonen, maar meestal voelen de spieren de volgende dag geen overmatige pijn.

Maar denk eens aan een gewichtheffer die zijn spieren te zwaar belast, in slechte vorm en te lang. Wat gebeurt er de volgende dag?

Dat is een ander verhaal. De spieren voelen pijnlijk aan en hebben een verminderd bewegingsbereik. Dat is de presentatie van spier letsel.

Hetzelfde gebeurt met de spieren van het hoofd en de nek, de spieren voelen pijn als ze overmatig worden belast. Het is vergelijkbaar met een gewichtheffer, maar het is ook anders. Sta me toe het uit te leggen.

Wat ik wil dat je je realiseert is dat het niet de bedoeling is dat je je kaak belast met gewicht. Het is dat het mechanisme niet in harmonie is.

De beste manier om het te zien is dat uw kaak niet in de juiste vorm functioneert, zelfs als er helemaal geen gewicht op wordt gezet. Als er zelfs maar een kleine scheefstand is tussen de boven- en onderkaak, worden sommige spieren zwaarder belast dan andere... soms zelfs in zeer ernstige mate als u niet kauwt. En als dat lang genoeg elke dag gebeurt, zorgt dat kleine gebrek aan harmonie in de kaakfunctie voor behoorlijk wat spierpijn en pijn.

Primaire spieren die temporomandibulaire gewrichtsaandoening veroorzaken

Er zijn vier primaire spieren die verantwoordelijk zijn voor de functie van de onderkaak. Wanneer de kaak niet optimaal functioneert, zijn dit meestal de spieren die het eerst pijn gaan doen.

We zullen elk van de vier spieren hieronder in detail bespreken, maar hier is wat ik wil dat je meeneemt. Elk van de spieren is ontworpen voor een specifieke beweging van de kaak. Het wil op een gecontroleerde manier werken.

Bij een TMJ-stoornis zijn er zaken die de spier kunnen ontregelen. Elk van deze spieren kan overbelast zijn, overmatig lang werken of overbelast zijn in een poging de beweging van een andere overbelaste spier te compenseren.

Het belangrijkste is dat elk van deze spieren ontworpen zijn om in synergie met de andere te werken. Pijn wordt veroorzaakt door een gebrek aan harmonie door een aantal oorzaken.

En zonder verder oponthoud, hier gaan we met de details van elke TMJ spier hieronder:

Kauwspier

kauwspier tmj

De kauwspier bevindt zich aan de buitenzijde van de onderkaak, de onderkaak. Het is een sterke rechthoekige spier, die volgens sommige teksten de sterkste spier van het lichaam is, pond voor pond. De spier ontspringt in de zygomatische boog en strekt zich uit tot aan de onderkaakhoek. De kauwspier is verantwoordelijk voor de opheffing en ook voor de uitstulping van de onderkaak.

Temporalis

temporalis spier tmj

De m. temporalis is een waaiervormige spier die het grootste deel van de zijkanten van het hoofd bedekt, ter hoogte van de slapen.

Het anterieure deel van de temporalis is verantwoordelijk voor het omhoog brengen van de onderkaak en het posterieure deel van de temporalis is verantwoordelijk voor het naar achteren trekken van de onderkaak, wat retrusie wordt genoemd.

Laterale pterygoide spier

laterale pterygoide spier tmj

De laterale pterygoïdspieren zijn kleine waaiervormige spieren die in de infratemporale fossa liggen en kunnen worden gevoeld door palpatie in de mond net boven de bovenkaak van de tweede molaar.

Het laterale pterygoid is een hulpmiddel bij de bewegingen van het uitstulpen en indrukken van de onderkaak bij het bilateraal samentrekken en door het geleiden van de rotatie van de onderkaak unilateraal.

Mediale pterygoide spier

mediale pteryoide tmj spier

De mediale pterygoide is een spier die aan de binnenzijde van de onderkaak aansluit en als een slinger fungeert met de kauwspier aan de buitenzijde.

Het mediale pterygoid is verantwoordelijk voor twee bewegingen. Wanneer slechts één kant samentrekt, helpt het mediale pterygoïd bij de rotatie van de onderkaak, en wanneer iemand beide kanten samentrekt, tilt het mediale pterygoïd het op en steekt het uit.

Secundaire TMJ-spieren die pijnlijk zijn

Hoewel er vier spieren zijn die de onderkaak moeten bewegen, kunnen bij een TMJ-stoornis alle remmen losgaan. Het gebrek aan harmonie en de ongelijke belasting van de kracht kunnen pijn veroorzaken in andere spieren.

Compensatie van spieren

Wanneer de primaire spieren van de kaakfunctie vermoeid zijn, beginnen andere hoofd- en nekspieren op onbewuste wijze te compenseren.

Stel je voor dat je je enkel verstuikt. Wat gebeurt er dan? U zou waarschijnlijk meer gewicht op het andere been zetten om onbewust te compenseren. Het is een beschermend compromis en hetzelfde gebeurt met het hoofd en de nek.

Dus wat er gebeurt is dat wanneer de primaire spieren van de kaak vermoeid raken, de andere spieren van het hoofd en de nek op een compenserende manier extra spanning beginnen te dragen. Daarom kunnen patiënten pijn hebben in de gebieden van het voorhoofd (de glabella), de achterkant van het hoofd (de occipitalis), de zijkanten van de nek (de sternocleidomastoideus), en de schouders (de trapezius).

Natuurlijk zijn deze pijnen niet altijd gerelateerd aan een TMJ-stoornis. Iemand kan toevallig een schouderprobleem hebben dat losstaat van de TMJ-pijn, maar het is mogelijk dat de twee pijngebieden met elkaar in verband staan en elkaar verergeren.

Ongelijkmatige belasting van de spieren

Een andere reden waarom mensen pijn kunnen hebben in spiergebieden die ogenschijnlijk niets met de kaak te maken hebben, is de ongelijke mate van kracht die vaak optreedt bij een TMJ-stoornis.

Als een deel van de kaak met meer kracht sluit dan een ander deel, kunnen de structuren rond die gebieden meer druk gaan absorberen dan nodig is.

Daarom kunnen sommige mensen pijn krijgen in verschillende delen van het hoofd en de nek, zoals in de buurt van de oren en pijn in wat aanvoelt als achter de ogen. Nogmaals, het is belangrijk om te beseffen dat deze soorten pijn niet altijd met elkaar in verband staan, maar vaak kan dat wel zo zijn.

Kaakspieren ontspannen en TMJ-pijn

De spieren van de kaak zijn complex omdat er verschillende spieren zijn die samenwerken om een symfonie van bewegingen te creëren. Maar het komt allemaal neer op basisprincipes. De spieren willen in de juiste vorm functioneren, met een redelijke hoeveelheid kracht, en voor een beperkte duur.

Wat er bij veel patiënten met een TMJ-stoornis gebeurt, is dat de boven- en onderkaak niet zo goed op elkaar zijn afgestemd als zou kunnen. Het kan zo ogenschijnlijk onbeduidend zijn als een tand die harder slaat dan de rest wanneer een patiënt op elkaar bijt. Die kleine afwijking kan ervoor zorgen dat de kaken in slechte vorm functioneren.

U kunt zich ook voorstellen hoe een tand die iets te hard slaat ook veranderingen in onze gewoonten teweeg kan brengen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een patiënt met een TMJ-stoornis overdag of 's nachts klemt en knarst. Het is een reflex waarmee het lichaam uitdrukt dat de kaak niet in harmonie is. En dat is niet goed omdat het de spieren belemmert om te rusten als de tanden en kiezen klemmen en knarsen in plaats van te rusten.

En daar blijft het niet bij. Een scheefstand tussen de boven- en onderkaak kan zelfs een te grote kracht op de spieren veroorzaken. Al deze factoren kunnen de bron van pijn zijn.

Dus nu snap je het, en je vraagt je af hoe je de pijn kan verhelpen.

Om de kaakspieren te ontspannen en TMJ-pijn te verminderen, komt het neer op de positie. Veroorzaakt de houding waarin de patiënt functioneert pijn?

En om dat te evalueren, is de eenvoudigste en meest effectieve manier het maken van een toestel om verschillende kaakposities te testen. Als de symptomen van de patiënt verbeteren wanneer hij het toestel draagt en verergeren zonder, dan is dat feedback. Het geeft waardevolle informatie over hoe de positie de spieren belast.

Het is belangrijk op te merken dat er ook aanvullende behandelingen zijn die het vinden van de juiste kaakpositie en het verminderen van spierpijn verder ondersteunen. Enkele van de meest voorkomende behandelingen die helpen de spierpijn te verminderen zijn botox, acupunctuur, spierverslappers, fysiotherapie en chiropractie.

TMJ Spieren: De kern van de zaak

Het komt erop neer dat de pijn van een TMJ-stoornis vaak veroorzaakt wordt door spierpijn. Het is niet de enige oorzaak, maar het is een veel voorkomende dader.

De spieren zijn meestal niet de oorzaak van de pijn op zich, er is meestal een afwijking in de kaakstand die een te grote kracht op de spieren veroorzaakt, een slechte vorm, of een gebrek aan de mogelijkheid voor de spieren om te rusten.